Példaértékű ami az MSZP-s polgármester városában történik

HírKlikk 2019. április 22. 15:46 2019. ápr. 22. 15:46

A Szabó család kitartását, szorgalmát és összetartását az egész ország eltanulhatná. A család minden nehézség ellenére emberfeletti szorgalommal hajt azért, hogy előrébb jusson az életben. A Heti Napló stábja meglátogatta a családot.

Csillának összesen 8 gyereke van. 23, 21 és 19 éves fiai már elköltöztek, közülük van, aki külföldön próbált szerencsét. A családi lakásban összesen 5 gyerek és két felnőtt lakik most.

"A 17 éves lányom lakik itt, Vanessza, a 16 éves Gyula fiam, a 14 éves Cintia lányom, a 11 éves Petra és a nyolcéves Misike kisfiam, aki autista" – sorolja az anyuka a Heti Napló stábjának..

Csilláékat évekig dobálta az élet össze-vissza a városban. Ráadásul így nagyon nehéz albérletet találni, a főbérlők általában már 1-2 gyermeknél is nehezen adják ki a lakást, nemhogy nyolcnál, ráadásul egy vidéki kisvárosban, ahol amúgy is sokkal kisebb piacról lehet válogatni.

A hajdúdorogi önkormányzat viszont nemrég valami egészen újba és előremutató vállalkozásba fogott: üres lakásokat és házakat vesznek meg, majd ezeket Csilláékhoz hasonlóan nehéz helyzetben lévő családoknak adják. A család motorja, Csilla pedig elképesztő erőre kapott a lehetőségtől: májusban leérettségizik, majd tervei szerint gyógypedagógia szakra jelentkezik. Napközben a gyerekek tanulnak, éjjel pedig Csillaé a tanulósarok, este 10-től hajnal 1-2-ig tanul. A késő éjszakába futó tanulást a kora hajnali kelés és az állatok etetése követi.

Csilláék csak egy család, eddig összesen négyen vesznek részt a helyi otthonteremtési programban. Vannak más családok is, akad, aki a bedőlt deviza miatt az utcára kerülés elől lelt menedéket. Csige Tamás polgármestert arról kérdezte a Heti Napló stábja, hány lakást lehet még bevonni a településen.

“Áprilisban fogjuk közzétenni a felhívást és ebben az évben is 10 millió forint az, ami rendelkezésünkre áll ilyen épületek megvásárlására, hogy a programot tudjuk folytatni. Az ajánlatokból majd eldől, hogy ebben az időszakban is kettő, vagy esetleg három családon fogunk tudni segíteni” – részletezte a polgármester.

A polgármester elmondása szerint 2-3 évvel ezelőtt egy nagyobb területet sikerült eladniuk napelemparknak, ezért cserébe több mint 50 millió forintot kaptak, ebből pedig ingatlanfejlesztésbe kezdtek. A város ingatlanjainak 10 százaléka üresen állt, így jött az ötlet, hogy vásároljanak üresen álló házakat, amiket szigorúan partnerség keretében kapnak az új lakók, nem albérlőként. A lakók befizetnek havi 10 ezer forint lakhatási hozzájárulást és 20 ezer forintot pedig lakáspénztári számlára kell utalniuk. Az előbbi bevétel a városnak, az utóbbi pedig megteremti az alapot ahhoz, hogy 5-6 év elteltével meg tudják vásárolni az egyébként nem túl magas árú ingatlanokat. És ami a legszebb az egészben, hogy egy idő után ez egyáltalán nem kerül már pénzbe a településnek.

A programban pedig minden politikai oldal megtalálta a saját értékrendjének megfelelő elemeket, legyen az a hátrányos helyzetű rétegek felemelése, a családtámogatás, vagy éppen piaci alapon, mégis szociális szempontok szerint nyújtott segítség. Így a szocialista polgármester vezette város képviselőtestületének jobboldali tagjai is megszavazták a közösen kiötlött programot. 

Forrás: Hírklikk