Perelhető a HírTV stábja többek között zaklatás miatt

HírKlikk 2020. július 11. 11:59 2020. júl. 11. 11:59

A HírTV stábja másodjára is kivonult a 24.hu újságírónőjének magánlakása elé, be is mondták a lakcímét, és csengetéssel zavarták meg a kisgyermekes család nyugalmát.

Folytatja a Varga Zoltán üzletember tulajdonában lévő 24.hu újságírónőjéről, Kovács Angel Mariannáról szóló, az újságíró lakcímét is közzétevő lejáratósorozatát a fideszes médiaholding. A HírTV (Bakos Lívia közreműködésével) pénteken délután több tagú stábjával – hívatlanul – újra kivonult a 24.hu újságírójának magánlakása elé, majd ott immár csengetéssel is megzavarták a portál kisgyermekes újságírónője és családja nyugalmát.

A csatorna akciója a magánszféra határait feszegetve, illetve egyes vélemények szerint túl is lépve, a korábbi riportot tovább tetézve, nem csak megmutatták, de be is mondták az újságíró lakcímét.

A lakcíme mellett az adásban még az újságíró magánéletéhez tartozó szenzitív információkat is közzétettek, mégpedig azt, hogy a férje Kovács Áron Attila, aki kurátora a Hadházy Ákos által létrehozott, a korrupció ellen küzdő Tisztességes és Igazságos Társadalomért Alapítványnak – értesült a történtek részleteiről a media1.hu.

A HírTV-s stábnak Kovács Áron Attila tudtára adta, hogy hagyják őket békén a magánlakásukon, majd ők egy időre elmentek otthonról, de a történtek is alátámasztják korábbi információnkat, hogy a Fidesz médiahátországában a következő időszakban arra készülnek, hogy újságírókról készítenek lejáratóriportokat.

A Media1 beszélt Péterfalvi Attila adatvédelmi biztossal arról érdeklődve, hogy egy újságíró lakcíme nyilvánosságra hozható-e jogszerűen, ha azon vállalkozás üzemel, illetve hozzájárulása nélkül közölhető-e a családi állapotáról információ. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke azt mondta, hogy szerinte, ha valakinek a lakcímén bármilyen vállalkozást bejegyeztek, akkor az ingatlanról akár drónfelvétel is készíthető, feltéve, hogy nem avatkoznak bele túlságosan a magánszférájába. Szerinte ezért jár el jogszerűen az Átlátszó, amikor különböző személyek házáról drónnal készít felvételeket oknyomozásai során. Arra, hogy egy újságíró magánéletéről milyen információkat lehet közölni, a NAIH-elnök azt mondta, hogy a családi állapotáról, férjéről információt közölni véleménye szerint nem jogsértő, mivel az újságíró a közélet formálója.

Ugyanakkor Döbrentey Dániel, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza azzal ugyan egyetért, hogy két közéleti szereplő, egy újságíró és egy alapítvány kurátorának házasságának ténye a közélet megvitatásának részeként legitim módon nyilvánosságra hozható, de az viszont nincs rendben, ha egy műsorban valótlanul azt a látszatot keltik, hogy a 24.hu újságírójának köze lenne a kitöltetlenül postán érkező konzultációs ívek fogadásához, vagy magához az alapítványhoz, ugyanis az újságírónak nincs tisztsége a szekszárdi alapítványban, lakcíme sem egyezik meg az alapítványéval.

Döbrentey szerint, az ügyet bíróságra vihetné a 24.hu újságírója – személyiségi jogai megsértésére hivatkozva.