Perelünk Mészáros Lőrinc szállodái támogatásának részleteiért

Zutyu 2021. június 7. 15:30 2021. jún. 7. 15:30

A Transparency International segítségével pert indítottunk annak érdekében, hogy kiderüljön: Mészáros Lőrinc szállodalánca milyen feltételek mellett kapott 17,7 milliárd forintot.

Több körben is szerettük volna kikérni a Magyar Turisztikai Ügynökségtől illetve a Kisfaludy 2030 Zrt.-től a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló Hunguest Hotels Szállódalánc támogatásával kapcsolatos dokumentumokat. Hónapokig leveleztünk a cégekkel, de mindkét helyen azt hazudták érdeklődésünkre, náluk nincs olyan pályázat, amelynek alapján megítéltek Mészáros cégeinek 17,7 milliárd forintot. A Rogán Antal propagandaminiszter alá tartozó szervezetek abba kapaszkodtak bele, hogy formailag pályázatot nem nyújtottak be a cégek, támogatási kérelmet azonban igen.

Látva a Hírklikk munkatársának vesszőfutását, a Transparency International a segítségünkre sietett és újra benyújtotta a közérdekű adatigénylést, de már olyan módon, hogy a megkeresettek ne hazudhassák azt, hogy náluk semmilyen információ nincs a kért adatokról. Először úgy tűnt, végre válaszolnak, hiszen az első 15 nap letelte után csak annyit, jeleztek, hogy kérnek még ugyanennyi időt. Ám amikor ez is letelt, elővették a kormány kedvenc gumiparagrafusát, miszerint a járványkezeléssel kapcsolatos munkáikat nehezítené, ha időben válaszolnának, ezért még plusz 45 napot kértek. Ezt viszont a Transparency International jogászai szerint már nem tehették volna meg, ezért az adatok kiadása érdekében beadták a bíróságra a keresetlevelet.

A Hunguest Hotelláncot néhány éve Leisztinger Tamás milliárdos üzletembertől szerezte meg Mészáros Lőrinc cégbirodalma. A tavalyi válság kitörésekor a cég elbocsátotta munkatársainak felét, majd ezt követően derült ki, hogy hiába hagyták az út szélén munkatársaik jó részét, 17,7 milliárd forintot kaphatnak szállodáik felújítására.