Pert fontolgat a TikTok Trumpék ellen

HírKlikk 2020. augusztus 9. 12:58 2020. aug. 9. 12:58

Pert indítana kedden a TikTok az amerikai kormány ellen, állítják az ügyhöz közel álló források. Több tízmilliárdos üzlet állhat a háttérben. A Twitter is megvenné a TikTokot.

A hír azt követően látott napvilágot, hogy a napokban Donald Trump egy elnöki rendelettel megtiltott minden tranzakciót a videómegosztó anyavállalatával, a ByteDance-szel, az amerikai állampolgárokra vonatkozóan – idézi a Portfolio a CNBC értesülését.

Sem a TikTok, sem a Fehér Ház nem kommentálta a híreszteléseket.

Közben felvásárlási tárgyalások is folynak a Microsoft és a TikTok között, a pletykák szerint, akár három héten belül megszülethet a megállapodás. Több tízmilliárd dollárt fizethet a Microsoft a kínai videómegosztóért, ami minden idők egyik legnagyobb felvásárlása lenne az amerikai szoftveróriásnál.

A Twitter is megvenné a TikTokot

A Microsoft mellett, már a Twitter is meg szeretné szerezni a ByteDance-től a videómegosztó amerikai tevékenységeit.

A Portfolio a Reuters információi alapján, arról számol be, hogy nem csak a Microsoft, de a Twitter is megkörnyékezte a TikTok anyavállalatát, a ByteDance-t felvásárlás céljából. A Twitter szintén a videómegosztó amerikai tevékenységei iránt érdeklődik.

Azonban a becslések szerint, a felvásárlás ára több tízmilliárd dolláros tranzakció lesz, ami a Microsoftnak nem okozna gondot, azonban a jóval gyengébb anyagi hátterű Twitter nem biztos, hogy meg tudná fejelni a Microsoft által ígért árat.

A Twitter piaci kapitalizációja jelenleg 30 milliárd dollár, ezzel közel akkora a vállalat, mint a TikTok azon üzletága, ami iránt érdeklődnek. Ha a Twitter komolyan gondolja a felvásárlást, ahhoz jelentős tőkeemelésre lehet majd szüksége. Szakértők szerint, nem tud jelenleg elég hitelt felvenni hozzá. Ha pedig egy befektetői csoport tagjaként vásárolná meg, akkor kedvezőtlenebb feltételekkel szembesülne a Twitter. Azonban a Reuters értesülései alapján, a Twitter egyik részvényese, a Silver Lake kockázati tőke társaság szívesen részt venne a tranzakció finanszírozásában.

A The Wall Street Journal szerint, mind a Microsoft, mind a Twitter folytatott előzetes egyeztetéseket a ByteDance-el, de egyelőre a Microsoft tűnik befutónak.

Ami a Twitter mellett szól, hogy valószínűleg kevésbé ütközne a szabályozó hatóságok ellenállásába, mint a Microsoft a felvásárlás esetén, és nem gyakorolna rá nyomást Kína sem, mivel a Microsofttal ellentétben, nem aktív a távol-keleti országban.

Az értesülésekre nem reagált sem a TikTok sem a Twitter, a Microsoft pedig annyit fűzött hozzá, hogy azon vannak, hogy lezárják a tárgyalásokat szeptember közepéig.
 

Forrás: portfolio.hu