Pert nyert a Hírklikk – megfutamodott a Danubia Pharma

HírKlikk 2021. szeptember 20. 17:30 2021. szept. 20. 17:30

Győztesen került ki a Hírklikk a Danubia Pharma Gyógyszerkereskedelmi és Szolgáltató Kft. által ellene indított sajtóhelyreigazítási perből, amit a szerkesztőség ellen egy, a kínai vakcinabeszerzéssel kapcsolatosan írt cikkben foglalt bizonyos közlések miatt indított a felperes. A Danubia Pharma érdekes módját választotta a megfutamodásnak: ahelyett, hogy a Hírklikk ügyvédje által beidézett tanúk megjelentek volna, megszüntette az őt képviselő felhatalmazását, ám új megbízást nem adott másnak. Most született meg a bírói végzés a megszüntetésről.

„A másik az, ha kiderül, hogy a súlyos korrupciós ügyekben Orbán, vagy az ő közvetlen környezete érintett. Például a kínai vakcinák bevásárlásában” – ez az az ominózus közlés, ami miatt a Danubia Pharma Kft. sajtópert indított a Hírklikk ellen. A mondat az idén áprilisban, „Mihályi Péter: Orbán nagyon elveszítette az első félidőt” címmel megjelent cikkben olvasható. Az interjúalany – egyetemi tanár, közgazdász, az MTA doktora, a 2010-ben kiadott, „A magyar privatizáció enciklopédiája” szerzője – a többi között a korrupcióról is beszélt, s ennek során került szóba a kínai vakcinabeszerzés igencsak homályosnak ítélhető beszerzési ügye.

Az első tárgyalási napon, június 10-én született jegyzőkönyv a többi között felidézi: „a bíróság tájékoztatta a feleket, hogy a sajtó-helyreigazítási per kereteit messze meghaladja az, hogy a bíróság abban a kérdésben döntsön, hogy helyes volt-e a kormány döntése a felperesi cég személyét, illetőleg a szerződéskötés körülményeit illetően. Szintén nem tárgya a pernek az, amennyiben a bíróság úgy dönt, hogy a közlemény véleménynyilvánítás, hogy abban a kérdésben állást foglaljon, hogy adott esetben az interjúalany helyes vagy helytelen következtetést vont-e le bármifajta tényből.” Mindenesetre a következő tárgyalásra megidézte Mihályi Pétert, Kovács Józsefet és Gergely Csaba Mátyást.

A második tárgyalási napon – július 6-án –, amikor a tanúk meghallgatására került volna sor, Mihályi Péter meg is jelent, szemben Kovács Gergellyel és Gergely Csaba Mátyással. Az Átlátszó szerint ők a Danubia Pharma tulajdonosának tekinthetők, miután a társaságot felvásárló Syntonite részvényeinek a birtokosai. Ők egyébként korábban nyomtatókellékes céggel és kávézóműködtetéssel foglalkoztak.

Mint a Hírklikk ügyvédjétől, dr. Litresits Andrástól megtudtuk: a felperes Danubia Pharma úgy „menekült ki” a perből – az elállás helyett –, hogy megszüntette az ügyvédjük megbízását, új jogi képviselőt felhívás ellenére sem jelentett be. Miután ez a törvényszék előtt kötelező, a per megszűnt, így pedig nem kellett tanúként megjelenni a bíróságon Kovács Józsefnek és Gergely Csaba Mátyásnak. A napokban már a pert megszüntető végzés is megszületett.

Mint a Hírklikk is beszámolt róla, kínai Sinopharm-vakcina beszerzéséhez a Danubia Pharma Kft-t is igénybe vette a kormány. Akkor még nem lehetett tudni, arról csak később írt a magyar sajtó, hogy kik a Danubia Pharmát a vakcina előtt megvásárló Syntonite Med Zrt. részvényesei, de azt igen, hogy a két cégnek ugyanaz az ügyvezetője, mégpedig Tuza Máté.

Az üzlet hatalmas volt: a közvetítő 63 euróért szállította le a Sinopharm oltását, az árban már benne volt az ő profitjuk is. Hogy ez mennyi lehet, arra még tippelni sem lehet, mindenesetre a szerződés összértéke óriási, 150 millió euró (csaknem 55 milliárd forint).

Arra a kormány nem tudott épeszű magyarázatot adni, miért is vont be közvetítő céget a vakcina beszerzéséhez. A magyar kormány ugyanis Magyarország pekingi nagykövetségén keresztül már üzletelt közvetlenül a Sinopharm Csoporttal. Ez onnan tudható, hogy a Hírklikk kikérte a december elejéig a védekezéssel kapcsolatban kötött szerződéseket. A Sinopharm a járvány elleni védekezéshez 61 millió 980 ezer kínai jüanért szállított eszközöket, ami mai áron 2 milliárd 924 millió 836 ezer forintot tesz ki.

Forrás: Hírklikk