Péterfalvi: Rogán nem nézegetheti senki egészségügyi adatait

HírKlikk 2021. január 9. 15:32 2021. jan. 9. 15:32

Az adatvédelmi hatóság elnöke nem találja aggályosnak az oltásregisztráció online felületét.

„Alapvetően fontos járványügyi adatokat nyilvánvalóan nem lehet eltitkolni” – mondta a Népszavának adott interjúban Péterfalvi Attila, az adatvédelmi hatóság elnöke.

Az adatvédelmi hatóság szerint a járványnak van adatvédelmi vonatkozása, de elsődlegesen a vírushelyzetet kell kezelni.

A Társaság a Szabadságjogokért aggályaira, miszerint a fertőzések alakulásának életkor és terület szerinti eloszlásáról, vagy például a kórházi kapacitásokról egyáltalán nem tudunk semmit, Péterfalvi azt mondta, hogy szerinte a jelenlegi tájékoztatási gyakorlattal nem sérül az információszabadság.

„Álláspontom szerint sem tavasszal, sem a második hullám időszakában nem volt olyan kormányzati rendelkezés, amely adatvédelmi értelemben ne lenne alkotmányos, vagy sértené a GDPR-t, az Európai Unió általános adatvédelmi rendeletét” – tette hozzá Péterfalvi.

Az oltásregisztráció online felületén az adatkezelők között feltűnt a Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda. Az adatvédelmi hatóság elnöke szerint nincs átjárás az oltásra való bejelentkezés és a kormányzattal való kapcsolattartás között, mert az utóbbihoz egy külön rubrikára kattintva kell hozzájárulni az oldalon.

„A konstrukciót mi is véleményeztük, nem találtuk aggályosnak. Megnyugtathatom, hogy sem Rogán Antal, sem más illetéktelenek nem nézegethetik senkinek az egészségügyi adatait”

– fogalmazott Péterfalvi, hozzátéve, hogy az adatokból adatbázist csak legálisan, a meghatározott célra, az állampolgárok hozzájárulásával lehet építeni.

Az oltási igazolással kapcsolatban az adatvédelmi hatóság elnöke szerint egy nemzetközi szabály elfogadására lenne szükség.

„Az nem lehet, hogy az egyik országban előnyt élveznek az oltási igazolvánnyal rendelkezők, a másik országban pedig nem. Mi van akkor, ha az egyik légitársaság enged repülni, mert nem kér oltási igazolványt, a másik légitársaság viszont nem hoz haza, mert ragaszkodik az oltási igazolványhoz?”

– tette fel a kérdést Péterfalvi.

Forrás: Népszava