Péterffy Attila: egy magyar városnak az önrendelkezés jelentheti a szabadságot

HírKlikk 2023. október 24. 18:10 2023. okt. 24. 18:10

Pécs polgármestere ünnepi beszédében felidézte: a békés tüntetésnek indult forradalom hamar szabadságharccá nőtte ki magát, végül viszont a terror és az idegen elnyomás áldozatává lett.

„Ám az a láng, amelyet mi, magyarok meggyújtottunk 1956-ban, soha nem aludt ki igazán. Ez az aprócska nemzet örökre beírta magát a forradalmak nagy könyvébe. 1956 hőseinek hite, bátorsága és eszméi végigsöpörtek a világon” – mondta Péterffy Attila az ünnepen a pécsma beszámolja szerint.

„Nekünk, pécsieknek különös büszkeség jutott, ha szabadságról, forradalomról, ha 1956-ról van szó. A büszkeség, amelyet a Mecseki Láthatatlanok okán érezhetünk” – mondta ünnepi beszédében a polgármester.

Aztán kiemelte: „egy magyar városnak az önrendelkezés jelentheti a szabadságot. Az, hogy nem a feje felett döntenek arról, hogy mi a fontos neki. Ám milyen szabadság az, ha egy gimnazista diák csak úgy mondhatja el a véleményét az őt körülvevő rezsimről, hogy utána addig fojtogatják, amíg végül el kell hagynia szeretett iskoláját? És milyen szabadság az, ha honfitársunkat a saját hazánkban következmények nélkül bántalmazhatják egy idegen ország diktátorának verőlegényei, csak azért, mert neki nem tetszett a véleménye? Sokféle lehet a szabadság. Ám bármilyen ruhát is öltsön, mindig kéz a kézben jár a méltósággal és a büszkeséggel.”

A polgármester beszédét követően került sor a VASP – Összevont Diákszínjátszó Csoport ünnepi műsorára, amelyet az ’56-os emlékmű megkoszorúzása követett.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom