Petíció indult az Orbán teljhatalmát biztosító törvén ellen

HírKlikk 2020. március 22. 18:43 2020. márc. 22. 18:43

„Nagy a veszélye, hogy a kormány a saját hatalmának véglegesítésére akarja felhasználni a veszélyhelyzetet. A felhatalmazási törvény határidő nélküli, korlátlan hatalmat készül adni egy olyan politikus kezébe, aki minden adandó alkalommal bizonyította, hogy a hatalommal gátlás nélkül visszaél, ha érdekei úgy kívánják” – figyelmeztet az a petíció, amelyet vasárnap kora este indítottak útjára a világhálón.

Percről percre folyamatosan és gyorsan nő azoknak a száma, akik már aláírták a petíciót, amit olyan személyek fémjeleznek, mint Magyar György,  Kaltenbach Jenő, Majtényi László, Matlák Gábor, Mellár Tamás, Pákozdi Éva, Holoda Attila, Szepesházi Péter, Szentesi György, Vörös Imre, Lövétei István és Bárándy Péter.

A tiltakozás a többi között hangsúlyozza, hogy a Semjén Zsolt által benyújtott törvényjavaslat alapján, a magyar országgyűlés öngyilkosságot követne el, és az alaptörvény által biztosított jogköreit olyan kormánynak engedné át, amely a korábbi gyakorlatát folytatva, azt saját céljaira használja fel. Olyan törvényt akarnak elfogadtatni, amely kiiktatja közéletünkből a jogállam utolsó, még megmaradt intézményeit, a szólás- és sajtószabadságot, a parlament általi törvényalkotást és a választásokat, mindezt akként, hogy annak sem időbeli, sem tárgybeli korlátja nem lenne.

Éppen ezért tiltakozni kell minden magyar demokratának a jogszabály jelen formájában való elfogadása ellen, mert ez visszafordíthatatlan következményekkel járna a magyar demokráciára és jogállamra nézve – szögezi le a dokumentum.
(A petíciót itt lehet aláírni.)