Petry-ügy: „amit a kormány mond, az komolyan vehetetlen és hülyeség”

HírKlikk 2021. április 10. 09:20 2021. ápr. 10. 09:20

Gulyás Gergely miniszter a hetes cikkely szerinti eljárást is emlegette; a szakértő szerint tudnia kell, hogy „amit mond, az hülyeség”, legfeljebb egybites politikai üzenetként adható el.

Ugyan nincs szervezeti álláspontja a Magyar Helsinki Bizottságnak a német Hertha BSC-től elküldött magyar kapusedző, Petry Zsolt ügyéről, Tóth Balázs (képünkön), a civil szervezet jogásza szerint abban összhang van, hogy amit a magyar kormány csinál ezzel kapcsolatban, az „minimum komolyan vehetetlen, szakmaiatlan” – nyilatkozta a Klubrádiónak

A legújabb fejlemény, hogy magyar kormány elítéli a németeket, egyes megszólalók szerint ott lábbal tiporják az emberi jogokat, sőt, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azt mondta, már a hitleri Németországra emlékezteti, ami ott van. 

A civil szervezet több megkeresést is kapott – meglepő módon még a közmédiától is –, hogy mit gondol erről az ügyről. Tóth Balázs nekik is az válaszolta, hogy a Helsinki Bizottságnak nincs szervezeti álláspontja ebben az ügyben, ahogy a Gulácsi- a Hrutka- vagy a Kele János-ügyben sem volt. Egyébként szólásszabadsággal kapcsolatos ügyekben szoktak képviseletet nyújtani. Erre és a kérdések sokaságára tekintettel, tartottak egy beszélgetést Ónody Molnár Dóra újságíró vezetésével, amelyen Fazekas Tamás, szintén ügyvéd, Zádori Zsolt, a civil szervezet sajtósa, történész, és ő maga vett részt.

Ha szervezeti álláspont nincs is, abban összhang van, hogy amit a magyar kormány mond ebben a kérdésben, az „minimum komolyan vehetetlen, szakmaiatlan”. Mondott egy ellenpéldát: Magyarországon is volt olyan focista, akit megbüntettek, mert kinyilvánította a politikai véleményét, kiállt a Black Lives Matter mozgalom mellett, és senki nem szólalt fel, hogy ez mennyire korlátozta volna a véleményszabadságot. 

Emellett a külügyi tárca, Varga Judit igazságügyi miniszter vagy Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető posztjaiban azt látta, hogy kötelezettségszegési eljárást várnak Németországgal szemben. Magyarországgal szemben nem azért szoktak ilyen eljárást indítani, mert egy futballklub kirúgja egy alkalmazottját, hanem mert a magyar állam olyan szabályokat hoz, amelyek ellentétesek az európai uniós joggal. Ha Petry Zsolt jogsértőnek tartja a döntést, perre viheti egy német bíróságon, előtte is nyitottak egyébként ugyanazok a lehetőségek, amelyeket nekik is végig kell járniuk ügyfeleikkel.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet: az nem feltétlenül helyes irány, ha futballklubok vagy az emberi jogok védelméhez közvetlenül nem kapcsolódó szervezetek ilyen értékeket ilyen módon kényszerítenek ki. Nem biztos, hogy helyes irány „ortodoxszá tett álláspontokat bebetonozni” és ilyen esetben a számonkérés lehetőségét lehetővé tenni a futballkluboknak, hiszen akit sért egy ilyen nyilatkozat, fordulhat a nyilvánossághoz és a bíróságokhoz – tette hozzá.

Forrás: Klubrádió