Pokorni Zoltán búcsúzóul még jól odaszúrt Orbán Viktornak és a Fidesznek

HírKlikk 2024. október 2. 08:15 2024. okt. 2. 08:15

A Hegyvidéki Önkormányzat szeptember 17-én emléktáblát adott át Sólyom László néhai köztársasági elnök tiszteletére, amelyet a posztjáról távozó Pokorni Zoltán polgármester avatott fel, egyik utolsó hivatalos szerepléseként.

A Válasz Online vette észre a kerületi tévén öt napja közzétett beszédét, amely sokkal érdekesebbnek tűnik annál, mint amennyi figyelmet (semmit) eddig kapott.

Íme egy részlet:

„Egy borzalmas huszadik század után, amikor Magyarország egy államközpontú társadalomban élte az életét Horthy alatt majd (…) Kádár alatt, egy nagyon bíztató évtizedünk, vagy két, két és fél évtizedünk volt, hogy ezt az államközpontúságot magunk mögött hagyjuk és egy plurálisabb, több színű, ma már kicsit finnyásan kerüljük a szót: liberálisabb, vagy szabadelvűbb, vagy diverzifikáltabb, többpólusú társadalomban éljünk szabad emberként. Ez 1990 és kétezertizenvalahány között megadatott nekünk, ebben bízni, ebben élni. Azóta ki tudja, milyen vastörvények miatt újra ezt az államközpontúságot látjuk megerősödni. Ha a magyar társadalomnak ezt az üdítő két évtizedét egy alakkal jellemezni akarjuk, akkor az biztos, hogy Sólyom Lászlónál nem találunk alkalmasabbat erre.”

A lap szerint Pokorni e szavaival világosan szembemegy a mostani kormányzat és Orbán Viktor történelemértelmezésével, amely szerint az 1990-2010 közötti időszak az átmenet két zavaros évtizede volt. Pokorni arról beszélt ehelyett, hogy a polgári demokrácia nem tudott gyökeret verni, és a szabadelvű kísérlet éppen pártja, a Fidesz kormányzása alatt siklott ki.

Szomorú látlelet, amely egyben magyarázat is lehet arra, miért szállt ki a politikából a Fidesz egykori elnöke, és miért nem indult újra polgármesteri székéért. Holott 2019-ben a fideszes budapesti indulók közül ő győzött a legnagyobb aránnyal.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom