Politico: leköpdösik, makogva gúnyolják az afrikai diákokat Budapesten

HírKlikk 2020. augusztus 7. 14:13 2020. aug. 7. 14:13

A Politico riportjában a hétköznapi rasszizmusról számolnak be Magyarországon tanuló afrikai diákok. Összesen mintegy 7200-an kaptak ösztöndíjat, ám a sokszínűség hiánya, illetve az Orbán-kormány által gerjesztett bevándorlás-ellenesség folytán, nap mint nap beleütköznek a jelenségbe. Leköpdösik őket, sértő kifejezéseket vágnak a fejükhöz, vagy majmokat idéző makogással próbálják kigúnyolni őket az utcán – írja a cikket szemléző Népszava.

Úgyhogy már nem is lepődtek meg különösebben, amikor egy pár afrikai egyetemista más külföldiekkel, illetve magyarokkal együtt, nemrégiben szolidaritási tüntetést tartott a rasszizmus ellen az amerikai nagykövetségnél, ám felbukkantak ellendemonstrálók, akik az kiabálták: „Hungária!” és táblákat tartottak a magasba, miszerint a fehér életek is számítanak. Mégis az eset jelzésértékű volt, mondják a fiatalok, mivel megmutatta, milyen zavar van a magyarok körében a faji kérdések körül, és hogy ez a téma mégis mennyire jelen van a mindennapokban.

A jelek szerint, az ösztöndíjprogram ellentétben áll a kormány keményen migránsellenes politikájával. Hiszen míg egyrészt 60 országból érkeznek tanulni, a hatalom hallani sem akar menekültekről, és ez nem éppen koherens irányvonal – mondja Tarrósy István, a Pécsi Egyetem professzora. A helyzetet csak bonyolítja, hogy a kormány tavaly további 900 afrikai fiatalnak ajánlott fel lehetőséget a továbbtanulásra. Viszont a Georgetown-i Egyetem egyik szakértője megjegyzi, hogy ily módon a fogadó ország meg tudja határozni: ki jöhet és főként, mennyi időre.

A portál kitér arra, hogy a migráns szó sokáig semlegesnek számított a magyar nyelvben, de azután jött a menekültválság és a menekültek hirtelen úgy jelentek meg a hivatalos megnyilatkozásokban, mint akik veszélyeztetik a biztonságot. Tarrósy szerint, ekkortól terjedt el az idegengyűlölő retorika, továbbá a félelem a másoktól. Barna Zsuzsa, az ELTE kutatója arra hívja fel a figyelmet, hogy Magyarországon nagy az előítélet a feketékkel szemben. Maguk az érintettek arról számoltak be, hogy megpróbálják nevetségessé tenni őket az utcán, nem mehetnek be vendéglőkbe, a szomszédok és a szobatársak kellemetlenkednek és nehezen találnak maguknak munkát.

Tarrósy szerint, azonban javul a fiatalabb magyar nemzedékek hozzáállása, mert ők kevésbé kaphatók a bevándorlás-ellenes retorika támogatására és a közösségi médiának köszönhetően, jobban tisztában vannak azzal, hogy másutt működnek rasszizmus-ellenes szervezetek.

Forrás: Népszava