Polt Péter és a kormány tagjai felelni fognak a tetteikért

Budai Balázs 2020. június 19. 13:16 2020. jún. 19. 13:16

„A következő miniszterelnöknek ebbe bele kell állnia, én beleállnék” – mondta Fekete-Győr András a Klikk TV-nek adott interjújában arra utalva, hogy amennyiben az ellenzék nyeri a választást, Polt Péter és a kormány tagjai nem úszhatják meg a felelősségre vonást.

Fekete-Győr Andrást nagy többséggel választották újra elnökké a Momentum idei tisztújításán. A politikus elmondta, hogy egyetlen ellenfele volt, aki inkább csak azért indult el, hogy az elnöki kampány során elmondhassa véleményét a pártjának. Fekete-Győr szerint a Momentum nem célcsoportokban gondolkodik, hanem az egész országban egységesen terjeszkedik. Jelenleg legnagyobb arányban az egyetemisták, a fiatalok, de már az idősebbek is kezdik támogatni a pártot, így úton vannak a „nemzedék párt” és a „néppárt” között.

A Momentum elnöke szerint a közös pártlista felállítása irreleváns, mert a következő szavazás a választókerületek szintjén fog eldőlni. A Momentum nem zárkózik el sem a közös sem a külön listától, de nem ezt tartja elsődlegesnek. Mind a 106 körzetben meg akarják méretni képviselőjelöltjeiket, vagy előválasztásokon, vagy a tárgyalóasztalnál.

A Momentum első embere szerint a kétharmados győzelem sem teljesen lehetetlen, de szerinte nem fordulhat elő az még egyszer, mint az 1990 körüli időszakban, hogy következmények és számonkérések nélkül próbáljanak meg rendszert váltani.

Fekete-Győr András úgy gondolja, hogy ha a legfőbb ügyész, Polt Péter, nem szeretne önként távozni, akkor létre kell hozni egy másik intézményt, egy „korrupció ellenes bizottságot” és büntető eljárás alá kell vonni. „12 éven keresztül bűnpártolt, és alkotmányos kötelességének nem tett eleget” – érvelt. Hozzátette: győzelem esetén lesznek a Fideszben olyan vezetők, akik nem úszhatják meg következmények nélkül, de meg kell húzni a határt és meg kell tudni bocsátani.

Azonban egy ilyen döntéshez sok bátorság kell, de Fekete-Győr András azt nyilatkozta, hogy ő bele merne állni egy ilyen lépésbe, mert ő már a Momentum elindításakor tudta, hogy amennyiben miniszterelnök lesz, akkor sok konfliktusos döntést kell majd meghoznia. A Momentum első embere elmondta, hogy az ő politikai közössége azt akarja kormányon képviselni, amit az elmúlt harminc évben politikai érdekek miatt, mások nem tettek. Ilyen az oktatás, vagy az egészségügy rendbetétele, új alapokra helyezése.