Propagandára és tűzijátékra van pénz, a szociális ágazatban dolgozókra nincs

HírKlikk 2020. június 9. 08:10 2020. jún. 9. 08:10

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője hétfőn az Országgyűlésben, napirend előtti felszólalásában elmondta, hogy a kormány a járványkezelés kapcsán, három fatális hibát követett el: a gócpontokká váló kórházakból tesztelés nélkül küldtek vissza időseket az idősotthonokba, szinte teljesen megszűnt az egészségügyben az alap- és a szakellátás, valamint a kórházi ágyak drasztikus kiürítése során, több ezer ember életét veszélyeztették és sokak halálát okozták.

A szocialista politikus felidézte annak a 33 éves, kétgyermekes édesanyának az esetét, aki nem kapta meg időben az orvosi ellátást és meghalt. Hozzátette: nap, nap után jönnek a történetek azokról a betegekről, akik egyik napról a másikra kikerültek a kórházakból, életük veszélybe került, vagy meghaltak. Egy közvélemény-kutatás azt mutatja be, hogy minden harmadik magyar ember panaszkodott arra, hogy nem kapta meg a megfelelő orvosi ellátást.

Tóth Bertalan szerint – visszautalva Kásler Miklós kijelentésére – ezek nem „szórakoztató történetek", hanem fatális hibák, amelyekért a kormány nem hajlandó felelősséget vállalni. Az egészségügyért felelős miniszter arról beszél, hogy őt azért támadják, mert hívő és magyar.

„Mi nem támadunk személyében senkit, Kásler urat sem, pláne nem vallási meggyőződése miatt. Mi a magyar emberek életét, egészségét és megélhetési biztonságának garantálását védjük” – húzta alá a politikus.

Az MSZP frakcióvezetője szerint, a jelenlegi egészségügyi irányítási rendszer megbukott, az egészségügyért felelős miniszter alkalmatlan – és ezen az sem fog változtatni, hogy éppen most a rendőrökre akarják bízni az egészségügyet.

Tóth Bertalan hangsúlyozta: önálló egészségügyi minisztériumot kell létrehozni, felelős és kompetens vezetővel, markáns béremelésre van szükség, hogy megszűnjön a szakemberhiány és teljesen újjá kell szervezni a háziorvosi ellátást.

A politikus szerint felháborító, hogy a szociális ágazatban dolgozóknak nem adják meg azt az egyszeri ötszázezer forintos juttatást, amit az egészségügyi dolgozók megkapnak. Ők is ugyanúgy álltak ott a fronton, sokszor védőfelszerelés és tesztelés nélkül.

Elfogadhatatlannak nevezte azt is, hogy a gyógyszerészeket és a gyógytornászokat mondvacsinált indokkal kihagyták ebből a juttatásból.

Tóth Bertalan hozzátette: az idősotthonok jelentős része állami fenntartásban van és tudomására jutott, hogy nem állami fenntartású egészségügyi intézményben viszont kapnak az orvosok és ápolók ilyen juttatást. Ennek egyetlen oka lehet – húzta alá –, hogy erre nincs pénz.

„Na de hát akkor nézzük meg, hogy mire van pénz. Propagandára van pénz, tűzijátékra van pénz, csődbe ment tenisz szövetség megmentésére van pénz, erőművásárlásra van pénz.”

Tóth Bertalan úgy véli, az erre költött összegeket mind oda kellene adni az egészségügyben és a szociális ágazatban dolgozóknak, nekik jár ez a juttatás, nem az államtitkároknak, akiknek járványhelyzetben 35 százalékkal emelkedett a fizetésük.

Forrás: Hírklikk