PSZ: három lehetséges válasz is van arra, miért maradtak ki az oltási sorrendből a pedagógusok

Millei Ilona 2021. március 16. 17:45 2021. márc. 16. 17:45

Arról, hogy számos nemzetközi példával ellentétben, Magyarországon miért nem vették előre a pedagógusokat az oltási sorrendben, sokan sokfélét gondolnak. Az ATV Civil a pályán március 13-i adásának vendégei arra utaltak: az oltási sorrend politikai prioritás, és a határon túliak beoltása sokkal több szavazatot hoz(hat), mint a pedagógusoké. Hisz' Orbán Viktor maga beszélt arról, hogy az ország azért rendelt 16,5 millió vakcinát, mert a határon túliakra is gondolt. A Pedagógusok Szakszervezete három lehetőséget is el tud képzelni válaszként a kérdésre. Totyik Tamással, a PSZ alelnökével ezekről beszélgettünk.

Tudja-e a Pedagógusok Szakszervezete, hogy miért nem veszik előre az oltási sorrendben a pedagógusokat?

Nem tudjuk. Három elképzelésünk is van, de azt nem tudjuk eldönteni, melyik a valós válasz. Az első az, hogy az oktatási kormányzatnak ennyi, vagyis a nullához közeli az érdekérvényesítő képessége. Vagyis ők akarják, csak ezt az akaratot nem tudják érvényesíteni a kormányban. A másik lehetőség az, hogy a 2016-os tiltakozó megmozdulásokért, a PSZ által szervezett „esernyős” tüntetésért, a kockásinges mozgalomért most állnak bosszút a pedagógustársadalmon. Furcsának találjuk ugyanis, hogy a miniszterelnök bejelentette: a határon túli magyarokat is oltani fogják, de közben az itthoni pedagógusokról szót sem ejt. Lassan ott tartunk, hogy a pályakezdő, fiatal pedagógusoknak azt fogjuk javasolni, határon túli, erdélyi iskolákba menjenek tanítani, mert ott alacsonyabb óraszámért magasabb fizetést kapnak, és nagy valószínűséggel beoltani is előbb fogják őket. A harmadik feltevés, hogy a kormány feláldozhatónak tartja a pedagógusokat, a gazdaság működésének „járulékos veszteségeként” tekint az elhunytakra. Ebben az esetben azt javasolnám, hogy a kormány nézzen az elhunytak hozzátartozóinak szemébe, vállalja a felelősséget!

Hány pedagógus hunyt el Covid-fertőzésben?

A PSZ a sajtóból, a Facebookról és a kollégáktól beérkezett hírek alapján már ötvenhez közeli számról tud. Mivel az általunk elmondott becsléseket az oktatási kormányzat még csak nem is cáfolta, feltételezhető, hogy körülbelül ennyi, de még akár ennél is több lehet az áldozatok száma. Vagyis az egészségügyiek után a legnagyobb áldozatot az oktatásban dolgozók hozták a járványban.

Az oktatási kormányzat nyilvánított részvétet az elhunyt pedagógusokkal kapcsolatban?

Mi nem tudunk róla, hogy részvétet nyilvánítottak volna az elhunyt pedagógusok hozzátartozóinak.

A Pedagógusok Szakszervezete mikor kérte, hogy oltsák be a pedagógusokat?

Először nem sokkal azután, hogy megjelent az oltási terv. 

Erre milyen választ kaptak?

Azt, hogy a pedagógusok többnyire az idősebb korosztályhoz tartoznak, így őket a korosztályukkal együtt úgyis beoltják. Nézzük a számokat: a 80 év felettieknek a 9,2 százaléka kapta meg mindkét oltást. A 25-49 éveseknek a 2,4 százaléka. A KSH korfája szerint 314 ezer kétszer oltott polgárból mindössze 40 ezren idősebbek 80 évesnél, 96 ezren fiatalabbak 50 évesnél. Ebből is az derül ki, hogy a kétszázezer oktatásban dolgozóból olyan sok pedagógus nem lehet beoltva. Az is biztos, hogy a kormány által mondott 25 százaléknál jóval többen szeretnék beoltatni magukat. A kollégák oltási hajlandósága ettől jóval nagyobb, a PSZ január végi felmérése szerint 60 százalék körüli volt. Az viszont tény, hogy az oltási hajlandóságuk csökkent akkor, amikor megjelentek a kínai és orosz vakcina körüli bizonytalanságok, a szakmai kérdésekben a politikai szempontok. Mi nem kérdőjelezzük meg egyik vakcinának sem a hatásosságát, de az, hogy a két keleti vakcinát nem engedélyezte az Európai Unió, a magyar engedélyeztetésre pedig politikai nyomás nehezedett, kételyt ébresztett a pedagógusokban. Az biztos, hogy ez nem használt az oltási hajlandóságnak, de erről egyértelműen a kormány tehet. 

Miért szeretné a Pedagógusok Szakszervezete, hogy most, amikor úgyis online oktatásra álltak át az általános iskolák, az óvodákban csak ügyelet van, be legyenek oltva a pedagógusok?

Azért, hogy megszerezhessék a védettséget, hogy nyugodtan lehessen indítani a tantermi oktatást. Minél magasabb a pedagógusok átoltottsága, annál hamarabb lehetne kezdeni. Ez a gazdaság számára is létfontosságú lenne, hiszen a szülőnek nem kellene otthon maradnia a gyerekkel. A PSZ nem érti, ha a kormány számára a gazdaság működése szempontjából létfontosságú az, hogy az oktatási intézmények működjenek, akkor azok alkalmazottai miért nem fontosak az oltási terv kialakításakor? Erre a kérdésre még nem kaptunk egyértelmű választ.