PSZ: vérlázító, ahogy az oktatási kormányzat kezeli a járványt

Millei Ilona 2020. október 18. 19:15 2020. okt. 18. 19:15

Elfogadhatatlannak tartja a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) , hogy az oktatási kormányzat továbbra is elegendőnek és megfelelőnek tartja az eddigi járvány elleni intézkedéseket az intézményekben, és azt kommunikálja, hogy nyugodtan folyik a munka az iskolákban és az óvodákban, miközben sokkal nagyobb a baj, mint tavasszal volt. Napról-napra nő azoknak a pedagógusoknak a száma, akik lélegeztetőgépre kerülnek, akik pedig betegállományba kényszerülnek, jogszabály módosítás hiányában, továbbra sem kapják meg a Kásler Miklós, emberi erőforrás miniszter által megígért 100 százalékos táppénzt. Sőt, a háziorvosokat, akik ennek ellenére megadják azt, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) azonnal ellenőrzi. Minderről, és az intézmények fertőtlenítéséhez honvédségi segítséget ígérő miniszteri levélről Gosztonyi Gáborral, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnökével beszélgettünk.

– Vérlázító, ahogy az oktatási kormányzat kezeli a járványt – fakad ki Gosztonyi Gábor. –  A járvány ellen ugyanis nem harcolni kellene, hanem meg kéne oldani a védekezést!

– A PSZ szeptember végén, október elején készített egy felmérést, amiből az derült ki, hogy az oktatási intézményekben dolgozók háromnegyede nem érzi magát biztonságban a munkahelyén. Önök a felmérés eredményét megküldték Kásler Miklósnak, az Emmi miniszterének, Palkovics Lászlónak, az Információs és Technológiai Minisztérium miniszterének és Hajnal Gabriellának, a Klebelsberg Központ elnökének is. Történt azóta bármilyen változás?   

– Azon kívül, hogy az Emmi azonnal kiadott egy közleményt, az ég egy világon semmi. Ebben azt írták, hogy nyitott kapukat döngetünk, mert az általunk megfogalmazott követelések többsége megfelel a köznevelési intézményekben már bevett gyakorlatnak. A legnagyobb problémáról, a krónikus betegségben szenvedő kollégák mentesítéséről azonban egy árva szót sem szóltak.  Egyébként pedig nagyjából ugyanazokkal az érvekkel utasították el az általunk kért rendszeres és ingyenes  PCR tesztelést, mint amivel augusztus végén a lázmérésre vonatkozó kérésünket. Amit egy hónappal később kötelezővé tettek. Úgy gondolom, félreértésben van a kormány, amikor azt mondja, hogy nyitott kapukat dönget a PSZ, mert rendben, nyugodtan folyik az oktatás. Mi sohasem mondtuk, hogy nem így van, mi azt mondtuk, hogy a kollégák nem érzik magukat biztonságban. Mondhatnám úgy is, a kollégák nyugodtan félnek. Egyelőre a félelmüket még felülírja a hivatástudatuk, de azt nem tudom, hogy az életösztönük mikor fog majd a hivatástudatuk fölé kerekedni. 

– Kásler Miklós egy hete levélben arra kérte az intézményvezetőket, hogy tekintsenek úgy az őszi szünetre, mintha egy egyhetes rendkívüli szünetet rendeltek volna el. Az iskolákban a szünet alatt kerüljön sor ismét egy alapos nagytakarításra, fertőtlenítésre. Azt nem tudni, kinek lesz a feladata, de a miniszter szerint, ahol  „visszatérő jelleggel kellett járványügyi intézkedéseket foganatosítani”, ott a Magyar Honvédséget is bevonják a munkába. Ez a levél meglepetést okozott? 

– Ez a Kásler-levél jelzés arra, hogy az oktatási kabinet azt gondolja, a takarítás mindent megold. Egyébként a levélnek azt a kitételét, hogy „használjuk ennek érdekében az őszi szünet kínálta lehetőséget úgy, mintha arra az egy hétre rendkívüli szünetet rendeltünk volna el!”, nem is lehet értelmezni. Lehet, hogy ez csak afféle figyelemfelhívás a pedagógusoknak, nehogy azt higgyék, pihenhetnek. Hisz' tudjuk, sok helyen nincs elég takarító, így valószínű, hogy a legtöbb intézménybe a pedagógus megy majd be takarítani. Kérdés, felkészíti-e őket valaki arra, milyen vegyszert milyen másikkal önthetnek össze. Pedig helyettük akár profi, erre a célra kiképzett takarító céget is küldhetne az iskolákba a kormány.  

– Miből? 

– Azt írja Kásler Miklós: „egyes helyszíneken, ahol visszatérő jelleggel kellett járványügyi intézkedéseket foganatosítani, a Magyar Honvédséget is bevonjuk ebbe a munkába.” A PSZ egyszerűen el nem tudja képzelni, hogy a Magyar Honvédség melyik egységeit fogják bevetni a vírus elleni harcba, és mire.  A vegyvédelmiseket?  Vagy másokat gyermek-megőrzésre? Mi az, amit a Magyar Honvédség jobban tud? Ahelyett, hogy abból a pénzből, amibe a honvédség mozgatása kerül majd, profi takarítócégeket bíznának meg a takarítással, akik egy-két nap alatt elvégeznék a munkát. 

– Nem csak ez az egy kifogásuk van a levél ellen…

– Felháborítónak tartjuk, hogy a szülőket az osztályfőnökökkel kerestetnék meg azért, hogy meggyőzzék őket, a szünetben a „kontaktusszám csökkentése érdekében” tartsák otthon a gyerekeket. Erre a célra a PSZ szerint inkább a több milliárd forintból kifejlesztett Kréta rendszert kellene használni. De nem értjük azt sem, hogy egyszerűen miért nem tiltják be azokat a rendezvényeket, programokat, ahol zárt térben sok pedagógus vagy gyerek lehet együtt. Szerintünk ez sokkal inkább a felelősség áthárítása, ha valami rosszul sülne el, mint igazi intézkedés. 

– A miniszteri levélben arról is szó van, hogy az október hónapra kiszállított fertőtlenítőszerek az őszi nagytakarítás során a fertőtlenítést is szolgálják…

– Az tény, hogy fertőtlenítőszert már annyit kapnak az intézmények, hogy belefulladnak, de a védekezéshez nem kapnak kesztyűt, és a maszkot is csak most kezdik el osztogatni. Hozzáteszem, a PSZ harangkongatására, mert eddig az volt a véleménye az oktatási kormányzatnak, hogy a pedagógus úgyis utazik, van nála maszk, használja azt. Pedig a Munka törvénykönyve, és a munkavédelmi törvény is előírja, hogy a munkáltató köteles a megfelelő védőeszközöket biztosítani. Ezt most elkezdték ugyan, de van, ahol egész napra, van, ahol egész hétre adják azt a zöld sebészeti maszkot, amiről tudjuk, hogy legalább négy óránként cserélni kellene. Néhány helyen textil maszkot osztanak, de csak egy-egy darabot, amit mindenki hazavihet, kimoshat, és másnap viheti vissza.  

– Pedig a hírek arról szóltak, minden rendben van az oktatásban…

– Tavaszhoz képest – amikor az emberek többsége még a budapestiek úri huncutságának gondolta –, most már ad-hoc jelleggel kis, eldugott falvakban is megjelenik a vírus. Ezért a PSZ azt követeli, hogy ha valahol megjelenik, ott azonnal rendeljenek el három-négy napos szünetet. A gyerekeket lássák el házi feladattal, amit otthon megcsinálhatnak.  Ez alatt a három-négy nap alatt kiderül, van-e más fertőzött is, és ha nincs, akkor egy nagy fertőtlenítő takarítás után visszatérhetnek az iskolába. Ha nagy a  baj, akkor két hetes digitális oktatásra kell átállni. Mindezt meg lehetne oldani, csak logisztika kellene hozzá.

A PSZ szerint, egyébként az, hogy a Magyar Honvédséget is bevonják az őszi nagytakarításba , egyelőre ugyanúgy a „Kásler-legendáriumba” tartozik, mint a száz százalékos táppénz ígérete. Kásler Miklós Emmi miniszterként több, mint egy hónapja megígérte, de semmi előrelépés nincs benne. Mivel a jogszabályokat nem hajlandóak módosítani, a pedagógusok most is a 60 százalékot kapják, ha elmennek betegállományba. A háziorvosoknak ugyanis nem elég a „Kasler nyilatkozat”, azt mondják, ha jogszabály nélkül megadnák a 100 százalékot, akkor akár táppénzcsalási ügybe is keveredhetnének. Az biztos, hogy figyelik őket, nagy rajtuk a nyomás.  A szakszervezet már tud olyan esetekről, amikor valamelyik háziorvos megengedte magának azt a luxust, hogy száz százalékos táppénzre írta ki a pedagógust, egészségügyi dolgozót, és a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) – ahelyett, hogy tesztelésre vagy kontakt-kutatásra fordította volna minden energiáját –, kiment ellenőrizni. 

Gosztonyi Gábor azt mondja, lehet, hogy az oktatási kormányzat azt gondolja, a Kásler Miklós-féle takarítási protokollal a részükről mindent megtettek a járvány elleni védekezésben, de ez nem igaz! Ha így lenne, akkor nem lennének kórházban a kollégák, nem lennének lélegeztetőgépen, és nem halnának meg.