Publicus: a többség szerint Sulyok Tamásnak távoznia kell

HírKlikk 2024. június 7. 07:45 2024. jún. 7. 07:45

Minden tizedik ember (11 százalék) mostani pártválasztását befolyásolják a hónapokkal ezelőtti kegyelmi botrány hullámai, illetve a mostani államfő, Sulyok Tamás körüli ügyek – a többi között ez derül ki a Publicus Intézet kutatásából.

A Népszava megbízásából készített kutatás szerint arra a kérdésre, hogy „a júniusi önkormányzati választásokon máshogy fog-e szavazni, mint ahogy akkor szavazott volna, ha nem lettek volna ezek a botrányok”, 11 százalék felelt igennel. A legnagyobb arányban Magyar Péter hívei válaszoltak erre a kérdésre igennel (22 százalék), míg az ellenzékiek 12, a Fidesz-KDNP szavazóinak 6, a bizonytalanoknak pedig szintén 12 százaléka tette volna máshová az ikszet év elején.

A reprezentatív felmérésből kiderül: az emberek 60 százaléka szerint nem maradhat tovább államfő Sulyok Tamás, valótlan állításai és a földügyekben felmerült, vitatott szerepe miatt. 

Még a Fidesz-KDNP szavazóinak 27 százaléka is úgy vélekedik, hogy mennie kellene az államfőnek. A megkérdezettek 68 százaléka hallott arról, hogy egyes dokumentumok szerint Sulyok Tamás évekkel ezelőtt, még ügyvédként termőföldeket játszott át külföldieknek zsebszerződéseknél közreműködve. 

Az emberek csaknem kétharmada (64 százalék) hallott arról is, hogy Sulyok Tamás nem mondott igazat az édesapjáról, állításával ellentétben, nem ítélték halálra az előző rendszerben és – ahogy Karsai László történész fogalmazott – „az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt”.

Bár már hónapok teltek el, még mindig 82 százalék tartaná fontosnak, hogy kiderüljön, pontosan mi történt, miért kapott kegyelmet a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettese, az akkori pedofil igazgatót mentegető K. Endre. 

Ehhez képest csak 16 százalék gondolja úgy, hogy lezártnak tekinthető az ügy Novák Katalin és Varga Judit lemondásával. (Itt elenyésző a nem válaszolók száma) A legnagyobb arányban a kormánypártok szavazói szeretnék maguk mögött tudni a botrányt (36 százalék szerint le van zárva az ügy), de még körükben is 61 százalék várná az eset tisztázását.

Forrás: Népszava


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom