Pulai András: a Fidesz érdemben nem tud belenyúlni a választásba, csak a billegőket érheti el

HírKlikk 2023. december 21. 07:50 2023. dec. 21. 07:50

A mi szakmánkból csinálnak viccet a nemzeti konzultációval, ennek a közvélemény-kutató szakmához annyiban van köze, hogy kérdéseket tesz fel az embereknek, de itt véget is ér, mert a szakmánk alapvetése, hogy a kérdések neutrálisak legyenek, és ne sugalmazott válaszok legyenek rá – foglalta össze véleményét az éppen aktuális nemzeti konzultációról Pulai András a Publicus Intézet vezetője.

A KlikkTV  Mélyvíz című műsorában elmondta, egy kutatásnak vannak olyan előfeltételei, hogy a társadalmat leképezze, de az a kép, amit egy ilyen nemzeti konzultációból kapunk, az teljesen torzult és fals. „Magával az eszközrendszer használatával nincs baj, csak azzal, hogy ebből milyen következtetéseket vonnak le, és milyen lépések következnek belőle.”

Nem minden esetben, és nem mindig a többséget, de ezekkel át lehet alakítani az emberek véleményét – mondta Pulai András. „Az emberek a bonyolult kérdésekben, mint például a háború, iránymutatást várnak a politikusoktól, a szakértőktől és a sajtótól, mert azt gondolják, ők képzettebbek, felkészültebbek, több ismerettel rendelkeznek, és ezzel lehet élni és visszaélni. A kormány célja sok esetben az, hogy ezzel visszaéljen, és olyanokat mond az Európai Unióról és az Ukrajnában zajló orosz háborúról, ami az ő politikai érdekeit szolgálja, de nincs közük a valósághoz.”

Az a kérdés, ezt mennyire hatékonyan tudja csinálni, milyen ellensúlyok vannak ezzel szemben, milyen a média, a nyilvánosság szerkezete, kihez milyen információk jutnak el – sorolta Pulai András. „Ha mindenkihez a kicsavart igazságok jutnak el, akkor ennek érdemi hatása tud lenni. Ha kiegyensúlyozottabb a médiatér, akkor az emberek a valódi kérdésekkel és problémákkal foglalkoznak.”

Hozzátette, az ellenzéki szavazók több mint 90 százaléka biztos abban, hogy ez csak egy politikai kommunikációs trükk, ennek okán a hatásossága az ellenzéki szavazókra minimális.

2023, a Fidesz szavazatvesztéséről szól

Azt látjuk, hogy az utolsó egy-két hónapot leszámítva, a Fidesz veszti a szavazókat, de mindeközben az ellenzék meg nem nyert szavazókat, nem tudta népszerűbbé tenni saját magát – mondta a lassan elmúló év összegzéseként Pulai András. „Egy fokkal jobb a helyzet az ellenzék számára, mint egy vagy két évvel ezelőtt volt, némileg kiegyensúlyozottabb a helyzet, mert a Fidesz vesztett 7-800 ezer szavazót, de semmi más nem oldódott meg. Ha az ellenzék valamit akar, akkor sokkal több szavazóra van szüksége, mint amennyi most van.”

Az ellenzék számára nagyon sok boldogságot nem hozott ez az egy év, annak ellenére, hogy relatív pozíciója mégis valamennyit javult – tette hozzá és mindjárt az önkormányzati választási törvény megváltoztatását is szóba hozta. „A Fidesz nem fog tudni belenyúlni a választásba annyira, hogy az ellenzék esélyeit érdemben rontsa, viszont tudja úgy bütykölni a választásokat, hogy aki billeg, az az ő irányába billegjen. Nyilván ez a cél, de fundamentális változást nem érhet el.”

A választási körzetek átrajzolása azért érdekes, mert nem csak politikai okból következhet be – mutatott rá a szakember. „Az egyik ok természetes az önkormányzati választások esetében, mert fogy a népesség, főleg a települések esetében, és sok helyen kevesebb képviselőt kell választani.”

A Fidesz mindent megmér, kétnaponta indít ezer fős kutatást, mi havonta egyszer mérünk

Amikor nagy társadalmi ellenállásba ütközik egy kérdés, de a kormánynak az politikailag valamiért fontos, akkor szembemennek a választási akarattal, és nem ők idomulnak – mondta Pulai András. „Ilyenkor jelennek meg az órásplakátok és a nemzeti konzultációk, de lehet ez éppen a választói figyelem elterelése is. A terelés a demokrácia része, de az, hogy a teljes államhatalmat, a független alrendszereket használja fel, elképesztő mennyiségű kormánypénzeket emészt fel a saját pártpolitikai érdekeinek megvalósítására, hogy más gazdasági tevékenységből beszerzett pénzeket fordít át közvetítőkön keresztül, az már nem egy demokratikus eszközrendszer, ennek az ereje, az ebből való kinyúlása, a kéznek a hossza, az nem egy demokratikus rendszert tükröz.”

Sokkal messzebbre nyúlhat az ő kezük, mert sokkal több pénzük van

A független államhatalmat olyan eszközökre használják, amikre nem használhatnák – mondta Pulai András. „Az ellenzék ehhez nem tud hozzáférni, és aki nem elemző módon látja ezeket a dolgokat, csak a következményüket, az azt mondja, az ellenzék megint milyen töketlenül állt a kérdéshez, miközben neki nincs eszközrendszere ezt kicselezni, mert a Fidesz visszaél vele.”

Pulai András szerint az ellenzék egy csomó dolgot nem csinál, amit egyébként csinálhatna, ennek a legfontosabb része az egységes összefogás és fellépés, nem csak a kampányban vagy a választási hónapban, hanem az előző években is. „Ezt elvárja a választó is, aki azt gondolja, hogy az ellenzék akkor tud erőt felmutatni, ha erre megvan a karizmatikus vezető, és ha egységesen egymást segítve és nem támadva lépnek fel.”

A 2024-es az önkormányzati választásra nincs rálátásom – tette hozzá, „de az uniós választásnál a Fidesz fél attól, hogy teljes összefogás lesz, mert az átrajzolja a politikai térképet, hogy az emberek problémáinak megoldására a demokrácia jó.”

A KlikkTV műsorát itt nézhetik meg.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom