Pulai András: egy össz-ellenzéki árnyékkormánynak lenne ereje

HírKlikk 2023. február 12. 14:50 2023. feb. 12. 14:50

Ha a Fidesz-választók nagy része nem értesült az ellenzék jászberényi önkormányzati választásának sikeréről, akkor ennek a várható hatása is limitáltan jelentkezik, mintha az egész ország erről beszélne – mondta a Klikk TV Mélyvíz című műsorában Pulai András. A Publicus szakmai vezetője szerint politikusi szinten ennek lehet érdemi következménye, de választói szinten nem.

A 97 százalékos plakátnak és a többi plakátkampánynak az a lényege, hogy ne legyen megkerülhető, mert az utcán tömegével látják, 2-4 ezer példányban és egy idő után az emberek azt fogják mondani, hogy ez tényleg így van – magyarázta a szakértő a Fidesz és a kormány propagandaeszközének célját.

„Mi mérjük, és nem igaz, az emberek többsége egyetért a szankciókkal, sőt, a Fidesz-szavazók is nagyon erősen megosztottak ebben. Különbség egyes szankciós kérdések esetében van, de azt sem lehet kijelenteni, hogy egyértelműen elutasítják a szankciókat.”

Pulai András elmagyarázta, miért nem ismerünk pontos adatokat, miért mondhat a kormány bármilyen számot arról, hogy egy nemzeti konzultáción mennyien vettek részt. „Jogilag a nemzeti konzultáció úgy körül van bástyázva, hogy nem nagyon lehet vele mit kezdeni, senkinek sincs betekintési lehetősége, hogy tényleg mennyien küldik vissza. Ha fordítva lenne, a Fidesz biztos találna rajta fogást, de utána megváltoztatnák az ide vonatkozó törvényt.”

Nem szép dolog azt mondani, hogy hazugság, de ma a politika hétköznapi része, hogy a kormány hazudik – tette hozzá. „Igazából már fel sem tűnik senkinek és sokan unják is, miközben más országokban egy hazugságba is belebukna a kormány.”

A Publicus mérései már 2017-ben is azt mutatták, hogy az ellenzéki választók együttműködést akarnak és az elvesztett 2022-es választás után sem akarnak mást, mégis, a korábbi ellenzéki hétvége azt mutatja, a méréseket nem akarják meghallani a pártok – mondta Pulai András, amikor az előző hétvégi rendezvényeket elemezte. „A következő választási időszak kudarca is lehet, ha nem hallják meg.”

Az ellenzéki pártok közül sokan levonták a tanulságokat, de van egy kisebbség, amelyik arra jutott, hogy ez így van jól, így kell tovább csinálni, ahogy eddig – tette hozzá. „Szerintem ez egy kisebbség téves következtetése, de jelen pillanatban úgy tűnik, hogy ez elég ahhoz, hogy a folyamatokat blokkolja és nemcsak most elég, hanem elég volt a választások idején és a megelőző időszakokban is.”

Miután messze vannak az országgyűlési választások, még a féltávot sem értük el és ilyenkor mindenki az izmokat feszíti, ami nem jó irány – fogalmazott az elemző. A választó nemcsak azt várja, hogy legyen összefogás és együttműködés, hanem azt is, hogy őszinte és működőképes legyen – mutatott rá. „Ha azt látja, hogy ez nem történik meg, csak formálisan, akkor ki lehet dobni az ablakon, mert a választópolgár szerint ez nem értelmezhető. Le lehet rombolni a hitet abban, hogy az együttműködés jó, ahogy az ellenzék le is rombolta az előválasztás utáni egy-másfél hónapban, és aztán nem is sikerült újjáépíteni. De ha ez őszinte, akkor működik.”

Pulai András szerint a DK is látja, hogy a választók együttműködést akarnak, de erre a pártnak van egy saját agendája, az, hogy ő legyen az ellenzék vezetője. Sikerült elérnie, hogy egy kicsivel neki lenne a legtöbb szavazója, azt azonban nem sikerült, hogy bárkit is ki lehetne váltani az ellenzék többi szereplője közül – fogalmazott.

A szociológus úgy látja, nincs esélye a DK-nak arra, hogy átvegye a kormányzást és azt sem látja, hogyan tudná ezt megugrani. „A többi szereplő is ott van, vannak ambícióik – adott esetben, hogy összefogjanak nélküle. A másik pedig, hogy van egy plafonja a DK-nak, mert a vezetője Gyurcsány Ferenc, aki a legelutasítottabb politikus az országban és az ellenzéki szavazók sem gondolnak róla különösen jót. A Fidesz jól elvégezte a házi feladatát.”

Jelen pillanatban nem lehet szétválasztani Gyurcsány Ferencet és Dobrev Klárát, és lehet, hogy ez akkor sem változna meg rövid távon, ha Gyurcsány a politikai agendáról is eltűnne – mondta Pulai András. Nem látja, hogy az árnyékkormány hozta volna azt a mennyiségű szavazót, amire a DK vágyott. Kiemelte, csak egy párt tagjai vannak az árnyékkormányban, ők sem aktívak, nem ismert arcok és nem egy össz-ellenzéki az árnyékkormány. „Ha az lenne, akkor lenne ereje. A választók is ezt várnák, de most ezért nem is övezi akkora figyelem.”

Valójában, amit nem próbált még az ellenzék, az az, hogy egy ciklusban összefog, nemcsak a kampányban – mondta az elemző. Hozzátette, szerinte a pártok együtt fognak működni, közeledni fognak ebbe az irányba. „Nem látom, hogy az önkormányzati választásokon sok helyen egymás ellen indulnának a szereplők, mert ezzel kinyírnák egymást. Ha a racionalitás és józan ész politikáját nézzük, akkor rá fognak jönni, hogy érdekük együtt indulni, hiszen akkor összességében több mandátumot tudnak szerezni.”

Lesz valamiféle együtt indulás, ezt a jászberényi példa is mutatja – tette hozzá a Klikk TV Mélyvíz című műsorában.

 

Forrás: Hírklikk