Pulai András: kormány és ellenzék egyaránt védeni próbálja a területét

HírKlikk 2024. április 17. 17:40 2024. ápr. 17. 17:40

Magyar Péter újra osztja az ellenzéki tortát és ha ez így marad, annak megint a Fidesz lesz a nyertese véli Pulai András. A Publicus Intézet vezetője a KlikkTV Mélyvíz című műsorában arról beszélt, a politika nem három osztatú, mert nincs annyi szavazó középen és ez a tér ki fog ürülni. Magyar ugyan most maga felé fordítja a figyelmet, de jönni fog a kijózanodás, talán a választások után.

A helyi kutatások azt mutatják, hogy Magyar Péter indulása mindenképpen befolyásolja az EP-választásokat, felbolygatja az állóvizet és megmozgat olyan bizonytalan szavazókat, akik nem feltétlenül mentek volna el a kettős szavazásra – véli Pulai András. Az elemző szerint a kettős választás lehet kontraproduktív, nem biztos, hogy a Fidesz érdekeit szolgálja. Az uniós és az önkormányzati választás is inkább „baloldali” műfaj és Magyar is a magasabb státuszú, képzett, „urbánus” szavazókat mozdítja meg. 

Pulai izgalmas időszakra és durva kampányra számít, de trendet nem mer jósolni, az erős érzelmi hullámzás miatt. Annyi bizonyos, hogy mindkét oldal arra törekszik, hogy lezárja az utat Magyar Péter előtt, a Fidesz és az ellenzék egyaránt védeni igyekszik a területét. 

„Magyar Péter egyelőre abban a kegyelmi állapotban van, hogy még nem mondott semmit, amit mondott, azt bárki mondhatta volna, de fajsúlyos emberekre még sohasem mutatott rá, mert attól tart, hogy ez szavazatveszteséget okozna számára” – véli a Publicus vezetője. Az eddigi mérések szerint 3-5 százalékkal magasabb részvétel várható a választásokon Magyar Péter miatt, mert aki – ha már ott van – leszavaz a legesélyesebb nem fideszes jelöltre, zi lehet akár az aktuális polgármester, vagy annak kihívója.  

Budapesten sajátos a helyzet, a kérdés, hogy az ötből a végére hány ellenzéki lista marad. Most van MSZP-DK-Párbeszéd lista, van a Momentum, a Kétfarkú, a Mi hazánk, illetve az LMP-Vitézy lista, ezek mindegyike ellenzéki, bár a Vitézy LMP-listának az ellenzékisége megkérdőjelezhető. 

A Momentum helyzete kétséges, hogy egyáltalán önállóan meg tudja-e csinálni az EP- és az önkormányzati választást, vagy esetleg rákényszerülhet az összefogásra. Magyar tőlük, illetve a Kétfarkútól vesz el szavazatokat, mivel megjelenésével mindkét párt bezuhant. Pulai úgy véli, Budapesten Karácsonynak erősek a pozíciói az önkormányzati választásokon. 

A 150 ezres tömeg megjelenése Magyar legutóbbi tüntetésén azt üzeni, hogy az emberek szeretnének a történésben hinni, a társadalomban erős a vágy az összefogásra.