Pulai András: sikertelenül próbálja megszerezni a Fidesz a fővárosi szavazatokat

HírKlikk 2023. november 24. 15:05 2023. nov. 24. 15:05

A Fidesz sok olyan embert vesz rá, hogy rájuk szavazzon, akik nyilvánvalóan vesztesei a kormány politikájának. Mivel folyamatosan „szivatják” a fővárost, eljuthat oda a történet, hogy a budapestiek is vesztesei lesznek a politikai helyzetnek. Viszont ők már azért sem fognak a Fideszre szavazni, mert ellenkezik az identitásukkal, az elveikkel – mondta a KlikkTV Mélyvíz című adásában Pulai András, a Publicus Intézet ügyvezető igazgatója. 

A tévénézők száma nem csökkent radikálisan, inkább a tévé nézésre fordított idő lett kevesebb és az változott, hogy mit nézünk. Sportot és híreket változatlanul – mondta Pulai András legutóbbi kutatásukra hivatkozva. Ma már a sportközvetítéseket is használják egyperces hírekre felmerült a kérdés: van-e politikai jelentősége a tévézésnek? – kérdezte Németh Péter műsorvezető. 

Abszolút van – kezdte válaszát a Publicus Intézet ügyvezető igazgatója – elég csak ránézni a TV2 csoportra és a csatorna körül kialakult politikai harcra. Nem véletlenül hoznak létre sport- és egyéb szórakoztató csatornákat a NER-ben, mert tudják, hogy bizonyos tartalmaknál a „tévé továbbra is a király”. Nyugaton 4-5 évvel előrébb vannak „ebben is”, ott már kevesebb az előfizető, és vannak olyan társadalmi csoportok, ahol visszaesett a tévénézés aránya. Zajlik az átalakulás a streaming tartalmak felé, ami azt jelenti, hogy van televízió, de nincs előfizetés, mert neten keresztül nézik az adásokat mint, például itthon a KlikkTV-n, vagy a Netflix-en, de az RTL-nek is van ilyen lehetősége. 

A vizuálisan megjelenő tartalmaknak, a plakátoknak is nagy a politikai ereje. Ha valakinek van elég pénze és lehetősége arra, hogy elárassza az országot olyan reklámtengerrel, amelyet nem lehet elkerülni, akkor át lehet adni az alapvető információkat, így a nagy képnek és annak a gyakoriságának van érdemi hatása – vélte Pulai András. A tévéreklám elkerülhető, mert kimegy az ember és addig mást csinál, de az utcai plakátokat nem tudja elkerülni.

A most 150 éves főváros nincs jó állapotban politikailag – hozta fel a következő témát a műsorvezető. Ha úgy nézzük, hogy az elmúlt háromnegyed évben folyamatosan nyert az ellenzék és az ellenzéki politikusok, akkor az, hogy egy hónapban ez visszakorrigálódott, abba még nagyon sok mindent nem látnék bele – reagált Pulai András. Hozzátette, nyilvánvalóan az látszik, hogy a kormányzat kiéhezteti a fővárost és óriási pénzelvonásokkal sújtja, aminek persze van nyoma: fejlesztések, beruházások, szinten tartó javítások maradnak el. A kormánynak az a célja, hogy a választások időpontjára a lehető legrosszabb állapotban legyen Budapest, és ennek nyoma legyen a városvezetésben a szavazatok arányában, de ez egyelőre sikertelen próbálkozás.

Egyrészt az ellenzék támogatottsága összességben növekedett az elmúlt háromnegyed évben. Másrészt, amikor megkérdezzük a válaszadóktól, hogy szerintük miért történnek ezek a dolgok, akkor egyértelműen azt gondolják, hogy „ez egy szivatás”, és a többség nem ért vele egyet – magyarázta az elemző. Érdemi politikai hasznot még nem hozott, a kérdés az, ha a Fidesz rákapcsol és például házkutatások lesznek, jogi eljárásokat indítanak, vagy nem járul hozzá a főváros hitelfelvételéhez a kormány és ezért Budapest nem tudja kifizetni bizonyos partnereit, akkor annak lesznek-e kézzelfogható következményei. 

Tüttő Kata többször is elmesélte, hogy volt egy csatornázási beruházási fejlesztés sok milliárd euró értékben, és Lázár János ezt a vissza nem térítendő pénzt adó lehetőséget „lehúzta”, pedig a kormánynak ez semmibe sem került volna és a pályázatot is megnyerte már a főváros. A Fidesznek van még tere ahhoz, hogy továbbra is „szivassa” Budapestet – emlékeztetett Pulai András. 

A Fidesz nagyon sok olyan embert vesz rá, hogy rájuk szavazzon, akik teljesen egyértelműen kimutathatóan vesztesei a jelenlegi politikai helyzetnek és a Fidesz döntéseinek. Eljuthatunk oda, hogy a budapesti polgárok kézzel fogható vesztesei lesznek a fővárosi vezetők elleni politikai harcnak, de ők emiatt sem fognak a kormánypártra szavazni, mert ellenkezik az identitásukkal, az elveikkel – fogalmazott Pulai András.

A Mélyvíz adását itt tudják megnézni.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom