Pulai András: új kihívásokkal szembesül a Fidesz

HírKlikk 2024. szeptember 25. 07:30 2024. szept. 25. 07:30

A Fidesz vezető helye nincs veszélyben, nem hibáznak most sem többet, mint korábban, csak látványosabbak a hibáik. Magyar Péter személyével kiélezettebbé vált a verseny, de a Publicus Intézet vezetője nem gondolja, hogy a Fidesz rosszabbul teljesít, mint korábban. Pulai András a KlikkTV Mélyvíz című műsorában elemezte a politikai helyzetet.

Sok a válságjel a társadalomban, a kormányzat körül is, de a pártok támogatottságában ez nem jelenik meg. A Fidesz tartja magát, bár nyilván neki is új kihívásokkal kell szembenéznie, nincs jele, hogy a választók tömegesen menekülnének a kormánypárttól, és az sem látszik, hogy a Fidesz szavazói elfordulnának pártjuktól. A trend azt mutatja, hogy a Fidesznél van egy nagyon gyenge, de látható „lecsorgás”, ám egyelőre ez nem veszélyezteti az első helyét. A Tiszánál észrevehető egy nagyon enyhe, de szabad szemmel látható „felcsorgás”, a többiek meg stagnálnak. 

A Fidesz körül van egy „haszonélvezői réteg”, azok közül mentek el, akiket legjobban érintett az infláció. Az elkötelezett szavazók, a „hívők”, mintegy másfél milliós körében nem látszik érdemi elbizonytalanodás. A Fidesz vezető helye nincs veszélyben, nem hibáznak most sem többet, mint korábban, csak most látványosabbak a hibáik. Magyar Péter személyében megjelent egy kihívó, aki „jobb, gyorsabb”, ezek az üzenetek ismétlődnek, kiélezettebb lett a verseny, de Pulai nem gondolja, hogy a Fidesz rosszabbul teljesít, mint előzőleg. 

Sokan látják, hogy az ország recseg-ropog, a többség mégis úgy gondolja: „még jobban recsegne-ropogna, ha másik kormány lenne”. Felmerül a kínálati oldal is, az összes szavazók negyede gondolja azt, hogy Magyar Péter alkalmas lenne az ország vezetésére. Magyarnak is van hívő tábora, nagyjából egymillióan stabilan hisznek benne, a többiek (hat- hétszázezren) odacsapódtak, mert – fenntartásokkal ugyan, de – benne látják a reményt. A Publicus felmérése szerint a Tisza Párt olvadékony, a reménykedők tábora nem lát egyelőre más alternatívát, ez tartja Magyart magasan. 

Ami az árvízi „lapátversenyt” illeti, Pulai ettől nem vár semmit, mindenki tette a dolgát, a víz majd lefolyik. 

Az elemző szerint érdekes fordulatok várhatók a Fővárosi Önkormányzatban. Információi alapján Pulai úgy látja: „Magyar Péter megbánta, hogy elindult a fővárosban, mert nem tud belőle jól kijönni, nem tud megmaradni a „szüzessége” azzal, hogy senkivel nem fog össze”. Most úgy néz ki, Vitézyt akarja helyzetbe hozni, de a legnagyobb problémája, hogy egyrészt nincs mozgástere, valamint nincs elég képviselője. A Fővárosi közgyűlés feloszlatása nem jöhet szóba, mert ahhoz a közgyűlés 4/5-re lenne szükség. 

A KlikkTV Mélyvíz című műsora ide kattintva nézhető meg.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom