Püspök lehet Orbán volt miniszteréből

HírKlikk 2019. augusztus 21. 12:30 2019. aug. 21. 12:30

A miniszterként bukott Balog Zoltán a református egyházban érhet a csúcsra – írja a friss HVG, ehhez a reformátusok még szabályt is módosítottak. Vélhetően nem a miniszteri teljesítménye alapján szolgál rá új pozíciójára.

Miniszterből nemsokára református püspök lehet Balog Zoltán egykori Emmi-miniszter, ezt református egyházi körökben már kész tényként kezelik – írja a HVG hetilap. Ez unikum, és Balog esélyeit jellemzi az a tény, hogy az egyház még arra is hajlandó, hogy a püspökké választás kritériumait hozzá igazítsa.

Holott a bukott miniszterhez kevés olyan eredmény köthető, ami egyértelműen neki tulajdonítható, sokkal inkább a politikusként és egyházi személyiségként is visszás mozzanataira lehet emlékezni. Ezeket bőséggel taglalja a lap: a menekültkérdésben és a kormány idegenellenes retorikájára megnyilvánuló Balog kijelentette, a sarkításra, üzenetek egyszerűsítésére szükség van a politikai kommunikációban, a jézusi szeretetparancsra annyit mondott, mindenkit csak elvben lehet szeretni.

Balog asszisztált az egyházügyi törvény átalakításával a kisegyházak egyházi státuszának megvonásához, az oktatás értelmetlen centralizálásához, a szeme előtt tűnt el a romák felzárkóztatására szánt pénzek egy része, és nevét adta a kulturális állami intézményrendszer kormányközeli kézbe helyezéséhez.

Forrás: HVG