Pusztai Erzsébet: a negyedik hullám fokozódik, újabb intézkedésekre lenne szükség

HírKlikk 2021. október 14. 08:51 2021. okt. 14. 08:51

A folyosón fekszenek a koronavírusos betegek Bukarestben. A román stratégiai kommunikációs csoport azt közölte, hogy az új esetek és az elhalálozások száma is csúcsot döntött az országban. Már annyi a megbetegedés, hogy az egészségügyi rendszer nem bírja a terhelést. Ezért Magyarországra szállítják át a betegek egy részét. Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter közölte: ötven romániai covidos beteget vesz át intenzív ellátásra a szegedi és a debreceni klinikák.

Romániában a lakosság kevesebb, mint egyharmada kapta meg a vakcina második adagját. Az Erdélyi Magyar Televízió munkatársa az ATV híradónak azt mondta, az emberek bizalmatlanok az oltóanyagokkal, a politikusokkal és az egészségügyi rendszerrel szemben is. „Úgy érzik, hogy az állam bele akar szólni az ő személyes életükbe, hogy az ő szabadságukat korlátozza, illetve diszkriminálja őket” – magyarázta Hamar Mátyás Ruben. Hozzátette: az egészségügyi intézmények is nagyon gyengén fejlettek.

Mindeközben Magyarországon az elmúlt huszonnégy órában elhunyt tíz beteg és 814 új fertőzöttet igazoltak. Ez utóbbi adat utoljára májusban volt ennyire magas. Pusztai Erzsébet, infektológus szerint világosan látszik, hogy a járvány negyedik hullámának terjedése fokozódik, ezért újabb intézkedésekre volna szükség.

„Miután Magyarországon körülbelül valamivel több, mint négymillió oltatlan ember van, közülük pedig nagyon sokan gyerekek, akiknek nincs is oltóanyag, ezért a járvány tud hol terjedni és nagyon széles körben képes komolyan betegséget is okozni, ahogy ezt most a halálozás is mutatja” – magyarázta híradónknak.

A szakember hozzátette: a kötelező maszkviselés lenne az egyik legfontosabb intézkedés, amit újra be kellene vezetni.

Forrás: atv.hu