Pusztai Erzsébet: az országos oltási kampányt nem lehet ilyen zavaros módon megszervezni

Millei Ilona 2021. február 18. 06:50 2021. feb. 18. 06:50

A miniszterelnök szerint reális esély van arra, hogy április elejére kétmilliónál is többen lehetnek a beoltottak, május végéig pedig 3,5 millió emberrel többet tud Magyarország beoltani, mint egy hasonló mérető uniós ország, amelyik csak a nyugati vakcinákra támaszkodik. Legalábbis erről beszélt az Országgyűlésben hétfőn. Ám ennek realitásáról a napi oltási mizéria láttán erős kétségeink lehetnek. Pusztai Erzsébet infektológus, egészségügyi szakértő szerint pedig lehet, hogy a miniszterelnök fejében ez van, de hogy miként fogják végrehajtani, nem árulják el. Pedig az nem úgy megy, hogy ma parancsba adom, és az holnap megvalósul! Úgy véli, egy ilyen tömeges oltás megszervezéséhez a helyi szinteket be kell vonni.

– Tulajdonképpen mi az alapvető baj a mostani regisztrációs rendszerrel és a szervezéssel?

– Az első hiba az volt, hogy kitalálták a központi regisztrációt. Igaz, az elején azt mondták, hogy az csak igényfelmérés. Most pedig a központból akarják megmondani, hogy kinek, mikor, hova kell menni. Ez megoldhatatlan! Ragaszkodnak a hibás kiindulóponthoz, és ettől egyik hibát halmozzák a másikra. A gombhoz varrják a kabátot.

– Mi a nagyobb, a zűr vagy a zavar az oltások terén?

– Teljes zűrzavar van. Nehéz lehet látni ebben bármit, ami előzetes tervezésre és valamiféle következetességre utalna.

– A regisztrációs listát leküldik a háziorvosoknak…

– Ha az ember józan ésszel végiggondolja, a központi szervezésből így csak káosz lehet. Ezt látjuk már. Épp most olvastam egy esetet, hogy valaki 30 éves egészséges emberként fölkerült a listára. Például ha egy korosztály oltása – mondjuk a 80 fölöttieké – történik, akkor most a 80 éven felüliek közül csak azt akarjuk beoltani, aki regisztrált? Ha most csak azoknak küldenek oltóanyagot, akik regisztráltak, akkor egy hónap múlva újra elkezdik majd ugyanezt a korosztályt oltani? Az lenne a logikus, hogy amikor a 80 felettieket oltják, akkor azt minden körzetben megtennék. Minden körzeti orvos tudja, hogy hány 80 év feletti ember lakik a körzetében. Pillanatok alatt ki lehet számolni, ki lehet vinni az oltóanyagot, és be lehet oltani mindegyiküket, aki nem vállalja, ahelyett a következő korosztályból lehet oltani. Ha nem így csinálják, akkor az lesz, amit most látunk. Csak abba kell belegondolni, hogy most kiértesítjük a regisztráltakat, aztán majd azokat, akik közben regisztrálnak, és a végén mit lesz azokkal, akik nem is regisztráltak? Azokat nem oltjuk be? Hát nem az az érdekünk, hogy az oltás tömeges legyen?! Most öt embernek küldenek oltóanyagot, ugráltatják vele az orvost, hogy utazzon be érte, hozza el. Ez neki mind költség és idő, és a nagy erőfeszítés után csak öt ember lesz beoltva. De itt százezreket kell beoltani!

– Most a koronavírus.gov-ból küldik ki a regisztráltak nevét…

– De miért kell egy központból szelektálni? Miért nem jó az, ha a háziorvos tudja, hogy ki kicsoda? Szerintem nem a háziorvosnak kell rohangálnia az oltóanyagért, és nem neki kell beoltani mindenkit. Ő oltsa be a fekvő betegeit. De annak, aki tud mozogni, meg kell teremteni az oltás lehetőségét. Nagyon egyszerű kiszámolni, hogy mit kell csinálni, nem ördöngösség!

– Az, hogy abból az egy központból leküldik a neveket a háziorvosoknak, rendben van?

– Nincs rendben, mert sokszor nem stimmelnek a nevek. Vagy nincs rajta a listán, akinek ott kéne lennie, vagy nem abba a kategóriába tették bele, amibe kellett volna. A háziorvos ki tudná értesíteni a beteget, aki meg nem beteg, csak a korosztályhoz tartozik, azt értesíteni lehetne központilag. Azt is kiadták a háziorvosoknak, hogy csak azt szabad beoltani, aki rajta van a listán. Ha a beteg, vagy épp több beteg épp nincs abban az állapotban, hogy beoltsák, akkor mi lesz az oltóanyaggal? Akkor azt kidobja az orvos?! Egy ilyen országos oltási kampányt nem lehet ilyen primitív módon megszervezni, mert abból csak káosz van!

– Viszont jól megfenyegették a háziorvosokat, hogy ellenőrzik őket a regisztrációs rendszeren keresztül, hogy az kapta-e az oltást, akinek központilag elrendelték, miközben nekik több helyen is eleve regisztrálniuk kell, hogy kit, mikor, mivel, hol oltottak be…

– Hát ellenőrizzék! Én azt csodálom, hogy a háziorvosok még nem lázadtak fel! Botrányos eljárásokra kényszerítik őket! Ha maradt oltóanyag, és az orvosnak volt annyi esze, hogy fölhasználta, és nem kidobta, akkor megbüntetik? Ugyan már!

– Megmondta Orbán, hogy bravúrra készülünk és reális esélye van, hogy április elejére kétmilliónál is többen lehetnek a beoltottak, május végéig pedig 3,5 millió emberrel többet tudnak beoltani, mint egy hasonló mérető uniós ország, amelyik csak a nyugati vakcinákra támaszkodik.

– Az lehet, hogy ezt ő így gondolja, de, hogy miként fogják ezt végrehajtani, azt nem árulják el. Pedig ez nem úgy megy, hogy ha ő parancsba adja, akkor holnaptól megvalósul! Nem varázsolunk!

– Ön szerint hogyan kéne ezt csinálni?

– Nem az embereket, orvosokat kell utaztatni, hanem az oltóanyagot! Állítsanak fel a nagyobb városokban, nagyobb településen sportcsarnokban, tornateremben soküléses oltópontokat. Egy ilyen tömeges oltás megszervezéséhez a helyi szinteket be kell vonni. Központi tervet kell készíteni az oltóanyag szállítására, abból hova mennyi kell, milyen ütemezésben. Meg kell tárgyalni helyi szinteken önkormányzatokkal, orvosi szövetséggel, védőnőkkel, hogy hol, hogyan szervezzük meg, Hol van olyan hely, ahol sok oltásos oltópontot lehet létrehozni, hogyan történjen a falvakban. Ha ezt mind kidolgoztuk, akkor az emberek legalább tudják, hogy kinek mi a dolga. 

Ha a városokban egy vagy több (Budapesten szerintem kerületenként egy) legalább 20 üléses oltóközpontot hozunk létre, és ott minden órában be lehet oltani 20 embert, akkor ki lehet számolni, hogy egy óra alatt 400 embert oltanak be, és tíz óra alatt 4000-t. Vonják be a védőnőket a szervezésbe és az oltás beadásába is, önkéntesek is szívesen segítenek például az adminisztrációban. Elég, ha egy-két orvos jelen van az esetleges reakciók kezelésére. Legyen több telefonvonal és internetes lehetőség az adott ponton időpontra történő regisztrációra! A megadott napokon, a megadott oltóanyagra a megnevezett korosztály és egészségi állapotú ember jelentkezhessen. Az erről való tájékoztatást kiküldheti a háziorvos, aki az adott betegségcsoportba tartozó betegeit pillanatok alatt kigyűjtheti. Ha már nem betegség, hanem korosztály szerint történik, akkor központból is küldhetik az értesítést – mindenkinek. Kisebb településeken egy oltóbusz akár többféle vakcinával leolthatja az egész lakosságot. Több településen egymás után.

– Készítettek egy kalkulátort is arra, hogy kiszámíthassák az emberek, mikor kerülnek körülbelül sorra…

– Nem jó az a kalkulátor, mert nincs miből számolni. Nem tudjuk, hogy hány embert fognak beoltani a jövő héten, meg azután. Ha ezt nem tudjuk akkor nem tudunk számolni.

– Ráadásul most találtak olyan vírust, amelyben a fertőzőbb brit koronavírus-variáns összeolvadt a kaliforniai variánssal egy erősen mutálódott hibridet létrehozva…

– Egyelőre csak egy ilyet találtak, de fogalmuk nincs róla, hogy lesz- e egyáltalán bármilyen jelentősége. Az nagyobb probléma, hogy úgy tűnik, a dél-afrikai változatra az AstraZeneca oltása nem hat. Pontosan ezért kéne nagyon gyorsan oltani mindenhol a meglévő oltóanyaggal. Amennyit csak lehet, annyit azonnal. Használni kell végre az Ivermectint, is, amíg az oltások megtörténnek. Megelőzésre és korai kezelésre is jó, ezáltal gyorsabban leállítható a vírus terjedése.

– Mi ehelyett inkább futballmeccset rendezünk megint.

– Egyedül Európában. Mi beengedjük az angolokat.

– Mi lesz abból, ami az oltás terén nálunk folyik?

– A tömeges oltás mindenkinek érdeke! Minél gyorsabban, minél könnyebben elérhető, annál biztosabb az átoltottság! Azt nem tudom megmondani, hogy mi lesz, de attól tartok, így nem lehet megoldani a tömegek beoltását!