Putyin megfenyegette a Nobel-díjas orosz újságírót

HírKlikk 2021. október 14. 18:30 2021. okt. 14. 18:30

Putyin megüzente a Nobel-díjas újságírónak, a Novaja Gazeta főszerkesztőjének, Dmitrij Muratovnak, hogy a kitüntetés nem védi meg, ha törvényt sért.

„Ha a Nobel-díjat afféle védőpajzsként használná ahhoz, hogy olyat tegyen, amivel megsértené az orosz törvényeket, akkor tehát ezt szándékosan teszi, hogy magára hívja a figyelmet, vagy egyéb megfontolásból” – mondta hosszasan körülírva Putyin szerdán a Telex által idézett Interfax szerint.

Az orosz elnök törvénysértés alatt elsősorban a külföldi ügynök minősítéssel kapcsolatos törvényre utalt, amely szerint aki külföldről kap anyagi támogatást, az külföldi ügynöknek számít, legyen az magánszemély vagy szervezet – és ezt jeleznie kell minden publikált anyagban.

Ha Muratov „nem sérti meg a törvényt és nem ad alapot arra, hogy külföldi ügynöknek minősüljön, úgy nem lesz az” – közölte Putyin.

Muratov megosztva kapta a Nobel-díjat a Fülöp-szigeteki újságírónővel, Maria Ressával. 

A Kreml gratulált is az orosz vezetéssel kritikus újság szerkeszőjének, hasonlóan ahhoz, ahogyan a Fülöp-szigeteki elnök, Rodrigo Duterte is tette Ressa díjazásával kapcsolatban, ami önmagában bizarr, hiszen a Fülöp-szigeteki újságíró az elnök drogellenes háborújának önkényes leszámolásait, és a több ezer ember meggyilkolását morálisan igazoló álhírkampányát is leleplezte. Duterte is figyelmeztette Ressát – mondván, „vannak, akik úgy vélik, az újságírónak a bíróságon kell tisztáznia magát”.