Putyinnak is üzent von der Leyen az új biztosok jelölésével

HírKlikk 2024. szeptember 18. 18:15 2024. szept. 18. 18:15

Az Ursula von der Leyen által bemutatott új biztosok csapata figyelmeztetés Vlagyimir Putyin számára, mégpedig azáltal, hogy a nők nagy hatalmat biztosító helyeket kaptak, a déli államoknak pedig nagyobb beleszólásuk lesz az unió gazdaságpolitikájába – összegezte a Politico.

Az amerikai portál európai kiadása figyelemre méltónak tartja, hogy von der Leyennek sikerült a nemek szempontjából majdhogynem kiegyensúlyozottá prezentálnia annak ellenére, hogy a tagállamok mindössze maréknyi nőt jelöltek a 26 posztra: végül a biztosok 40 százaléka lesz nő. Az Európai Parlament most felkészül a meghallgatásokra, amelyek októberben kezdődnek a 26 jelölt számára. (A jelöltek száma azért 26, mert a német von der Leyen is a testület tagja.)

A Politico az EU Bizottsága összeállításának öt fő tanulságára mutatott rá.

1.Amennyiben Moszkvának emlékeztetőre lett volna szüksége, hogy az EU továbbra is Ukrajna mellett áll, ezt most megkapta. Ursula von der Leyen mindig is erősen támogatta Ukrajna segítését, és ez tükröződik a bizottságban is. Két balti jelölt kulcsfontosságú pozíciókba kerül az Oroszországhoz fűződő kapcsolatok kezelésében. Az EU külpolitikai főmegbízottja az észt Kaja Kallas, a litván Andrius Kubiliust az új védelmi biztos helyére jelölik. Ráadásul Kubilius közvetlenül Henna Virkkunennek, a technika, szuverenitás, biztonság és demokrácia illetékes finn biztosnak, bizottsági alelnöknek jelent, miközben Helsinki Európában Oroszország egyik legkeményebb bírálója. A bővítési portfóliót két részre választották, mivel a következő években különösen jelentős szerep jut az ukrán csatlakozás, valamint Moldova és a nyugat-balkáni államok belépésének előkészítése. A két rész: a bővítés, és Európa érdekei a mediterrán térségben, nevezetesen a gazdasági fejlődés és a migráció ellenőrzése. A bővítéssel a szlovén Marta Kos biztos foglalkozik.

2. A fő költségvetési portfólióra a lengyel Piotr Serafint jelölték. Az unió hatalmas harc előtt áll a következő hét éves költségvetés kidolgozása kapcsán, amelyben minden tagállam a saját prioritásait akarja látni. Donald Tusk jól vezette az előző tárgyalásokat, és segített von der Leyennek a második mandátum megszerzésében. Serafin egyenesen nem az illetékes alelnöknek, hanem a bizottság elnökének jelent, ami közvetlen ellenőrzést biztosít von der Leyennek a költségvetés alakítása felett – már amennyiben valakinek kételyei lettek volna, hogy ki tart mindent a kezében ebben a bizottságban. 

3. Nem sikerült azonos létszámban jelölni nőket és férfiakat, noha ezért von der Leyen hosszú harcot vívott. A testületben most von der Leyennel együtt 11 nő lesz. Másfelől az alelnökök között négy nő és két férfi szerepel – amennyiben az Európai Parlament jóváhagyja a jelölteket.

4. A déli tagállamok több fontos gazdasági portfóliót is kaptak. Az olasz biztos felel majd a hatalmas kohéziós alapért, a portugáliai a pénzügyi szolgáltatásokért, a spanyol a versenyszabályok betartatásáért. Franciaország gyakran tölti be a híd szerepét a déli és az északi tagállamok között, és most az iparpolitika és a „prosperitás” tartozik majd a francia biztoshoz. Ennek része az, hogy végrehajtsa von der Leyen törekvését arra, hogy az EU versenyképesebbé váljon a fokozott befektetés és az okosabb szabályozás révén. Az új struktúra fontos szerepet juttat a déli államoknak a versenyképesség javításában, ugyanakkor azonban nem hagyták figyelmen kívül a „fukarabb" tagállamok aggodalmait sem: a kulcsfontosságú költségvetési portfólió a lengyel Serafiné, akiről úgy tartják, hogy inkább rokonszenvez a „fukar" északiakkal.

5. Az olasz Raffaele Fittót a kohézióért és reformokért felelős alelnöknek jelölte von der Leyen, noha ezt a Szocialisták és Demokraták, a liberális Megújuló Európa, a zöldek és a Bal frakciók ellenezték, mert nem akarták, hogy Fitto – az Olaszország Fivérei szélsőjobboldali párt képviselője – ilyen pozícióba kerüljön. Fitto jelölése nyereség Goorgia Meloni számára, akinek semmi gondja nem lett abból, hogy nem támogatta von der Leyen újbóli megválasztását. Fitto Meloni kormányában Európa-ügyi miniszter volt, és a miniszterelnök táborához mérten mérsékeltnek tartják. Olaszország számára fontos mind a kohézió, mind a reform, de a legfontosabb gazdasági portfóliók Franciaországhoz és Spanyolországhoz kerültek.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom