Radikális megoldási javaslatok a fővárosi parkolási gondok mérséklésére

HírKlikk 2024. október 12. 17:25 2024. okt. 12. 17:25

A fővárosi parkolási rendszer gyökeres átalakítását javasolja hét civil szervezet. A 15 pontból álló javaslatcsomag radikális átalakítást szorgalmaz a fővárosi parkolási rendszerben. A cél a közlekedési dugók mérséklése, a parkolóhelyek igazságosabb kihasználása és több zöldterület kialakítása. 

A koncepció lényege, hogy piaci alapú, közterület-menedzsment szemléletű megközelítéssel segítsék elő a közterületek funkcióváltását. A javaslattevők hangsúlyozzák, hogy „nem állampolgári jog a magántulajdonú gépjárművek ingyenes közterületi tárolása". A kezdeményezők szerint az álló autók jelentős helyet foglalnak el a közterületeken, amit sokkal hatékonyabban lehetne hasznosítani, ezért piaci alapú díjakat vezetnének be, miközben szigorítanák a parkolási engedélyek kiadását is – írta a Pénzcentrum

A javaslat kiindulópontja, hogy az álló járművek akadályozzák a kerékpáros közlekedést, és a jelenlegi parkolási díjak nem tükrözik a közterület-használat valós értékét. A civilek szerint diszkriminatív, hogy az önkormányzat lemond a közterületen tárolt gépjárművek okozta bevételekről, ami hátrányosan érinti a gépjárművel nem rendelkező vagy azt magánterületen tároló lakosokat.

A tervezet szerint a parkolási engedélyek kiadását parkolási megváltási díjhoz kötnék, és erőteljesebben differenciálnák a háztartásonkénti első és második autó lakossági kedvezményét. A nem helyi lakosok parkolási díját a jelenlegi kétszeresére emelnék, míg a helyi lakosok esetében fokozatosan csökkenő kedvezményrendszert vezetnének be.

A koncepció radikálisabb pontjai között szerepel, hogy a különösen környezetszennyező autók nem kaphatnának lakossági parkolási kedvezményt, sőt, bizonyos védett területekre be sem hajthatnának. A nagy méretű, jellemzően 2 tonna feletti össztömegű autók parkolási díjait pedig 100 százalékkal emelnék. A javaslattevők a parkolási díjakból származó bevételeket a lakosság életminőségének javítására fordítanák. 

A parkolásszabályozás átalakításáról szóló javaslatot hét civil szervezet – köztük a Levegő Munkacsoport, A Járda Gyalogosoké és a Közlekedő Tömeg Egyesület – dolgozta ki és terjesztette elő a Fővárosi Közgyűlésnek.

Forrás: Pénzcentrum


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom