Rasszizmus árnyékolja be a magyar solymászat jóhírét

Csanádi Dávid 2019. szeptember 24. 08:51 2019. szept. 24. 08:51

Durva, rasszista hozzászólásokat tett közzé egy közösségi oldalon Prágay István, a Magyar Solymász Egyesület elnöke, aki egyben a képviseli a 2021-es vadászati világkiállítás szervező testületének és a Nimród szerkesztőbizottságának is tagja.

A Magasles című vadászati szakblogon találtunk a botrányos hírre, amely szerint a Kovács Zoltán államtitkár nevével fémjelzett Nimród vadászújság szerkesztőbizottsági tagja Angela Merkel német kancellárt „lengyel zsidónak”, egy meg nem nevezett népcsoportot pedig „homoki niggernek” nevez.

A blog telefonon kereste meg a fősolymászt, hogy adjon magyarázatot a rasszista, mocskolódó kommentekre és hogy pontosan mely népcsoportot titulálja “homoki niggereknek”. Prágay válaszában csupán annyit mondott, hogy a lap provokálja őt, valamint azzal vádolta a Magaslest, hogy megbízást teljesít, amiért megkérdezték a névvel vállalt véleményéről, majd lecsapta a telefont.

A lap megkereste az Országos Magyar Vadászkamarát is, azzal a kérdéssel, hogy terveznek-e etikai vizsgálatot indítani Prágay István kijelentései miatt, mivel a hatályos etikai kódex kimondja, hogy „a vadászat, a vadászok megítélését az egyes vadászok tevékenységével, viselkedésével kapcsolatos tapasztalatok alapozzák meg. A méltatlan viselkedés, az elítélendő̋ életmód, a törvények és etikai elvárások semmibevétele egy-egy adott településen a vadászok egész közösségét rossz színben tüntetheti fel”.

A kamara egyelőre nem válaszolt a Magasles megkeresésére, a blog pedig felkereste a Nimród új főszerkesztőjét, Kovács Zoltán államtitkárt, aki egyebek mellett a 2021-es vadászati világkiállítás főkoordinátora, de egyelőre tőle sem érkezett válasz.

Az ügy külön pikantériája, hogy az arab országokban igen sokan adóznak a solymászat szenvedélyének, és mivel a magyar szélsőjobboldali szleng az arabokat szokta „homoki niggerként” emlegetni, aligha tesz jót az ilyesmi a vadászati világkiállítás megítélésének a közel-keleti solymászok között.