Rejtélyes betelepülők Hódmezővásárhelyen

NVZS 2019. augusztus 7. 10:20 2019. aug. 7. 10:20

„Eddig mintegy 135-140 településen sikerült teljes ellenzéki összefogást tető alá hozni – ez ránézésre nem tűnhet nagy számnak az összesen 3200 települést figyelembe véve, de az nagyon biztató, hogy a húszezer lelkesnél nagyobb települések 80 százalékában megvalósulhat az egység” – mondta portálunknak Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom alapító-elnöke, a hódmezővásárhelyi modellel polgármesteri széket elnyert civilből lett politikus. „A 2022-es választásokra való felkészülés miatt a Fidesz érzi a tétet, a közös jelölteket minden eszközzel támadják, próbálják lejáratni, a migránsozáshoz hasonló álhírekkel bombázzák a szavazókat” – mondja, megemlítve: arra is van példa, hogy rejtélyes módon jelentősen megnő a választói jegyzékbe felvettek száma – Vásárhelyen eddig 1161-gyel.

„Látszik, hogy a Fidesz nagyon fél az ellenzék összefogásától – ami nem véletlen, hiszen egy jó szerepléssel bebizonyosodik, hogy csak ott lehet győzni, ahol megvalósul az egység... sikeres szereplés esetén nagy lökést kaphat ez a fajta közös fellépés a 2022-es országgyűlési választásokra” – szögezte le a Hírklikknek Márki-Zay Péter, aki azonban a kedélyeket hűtendő azt is hozzátette: abban nem érdemes reménykedni, hogy eltűnik a narancssárga az ország térképéről, de ha minden negyedik település ellenzéki irányítású lenne október után, az sokat jelentene a jövőre nézve.

„Nem véletlenül mozgósít óriási erőket a Fidesz”, mondja, hozzátéve: nagy ellenszélben dolgoznak az ellenzék összefogásáért tevékenykedők, köztük a Mindenki Magyarországa Mozgalom emberei is. Tapasztalataik szerint komoly támadásokra, karaktergyilkosságokra, stb. számíthatna azok a jelöltek, akiknek a neve már nyilvánosságra került. „Ezek sematikus támadások, városról városra, településről településre ugyanazt a forgatókönyvet követik” – számol be tapasztalatairól. Mindenütt kutatásokat végeznek – „mi sem bizonyítja jobban, hogy mennyire félnek a hódmezővásárhelyi modelltől mint az, hogy mindenütt rákérdeznek az én ismertségemre is”, mondja Márki-Zay.

A migránsozóshoz hasonló álhír-kampányokra is kell számítani helyi ügyekben, amelyek célja a szavazók megzavarása, hisztériakeltés és az ellenzéki jelölt lejáratása – Hódmezővásárhelyen például azt terjesztik, hogy a város vezetése szennyvíziszapot és veszélyes hulladékot enged be a településre, „ami nettó hazugság, különben is, az ilyenhez kormányhivatali engedély kell”. „Ilyenek sok helyen és még sokszor elő fognak fordulni” – prognosztizálta.

A tavalyi országgyűlési választásokon a Fidesz számára fontos és billegőnek tartott körzetekben nagyban űzött szavazó-betelepítésre is lehet számítani – derül ki mindabból, amit megtudtunk Márki-Zay Pétertől. Mint elmondta, Vásárhelyen a májusi európai parlamenti választások óta rejtélyes módon 1161-gyel gyarapodott a választói jegyzékbe felvett választópolgárok számra, mégpedig választókörönként egyenletes eloszlásban. „Már nyomozzuk, hogy mi ennek az oka” – mondta. Mint egyébként ismeretes, az elmúlt választásokon – különösen a 2018 áprilisi országgyűlési választásokon ezerszámra jelentkeztek be például az ukrán határmenti településekre szavazók, volt olyan ház, ahol igen rövid időn belül hirtelen többszáz bejelentett szavazó „keletkezett”.

Az aggasztó és félelmet keltő esetek, fideszes kampányok ellenére nap mint nap jelentenek be ellenzéki megállapodásokat, s közös ellenzéki polgármesterjelölteket. Ezek összehozásában nagy szerepet játszik a Mindenki Magyarországa Mozgalom. Ezért is kérdeztük Márki-Zay Péter elnöktől, hogyan áll ez az összefogás.

„Már 135-140 körül van azoknak a településeknek a száma, ahol már megvalósult az egység, s be is jelentették-jelentettük az összefogást” – mondta, kiemelve, hogy ezek között vannak „dicsőséges” egység-teremtések is, olyan helyeken, ahol nehezen lehetett feltételezni korábban, hogy sikerülhet ez. Szolnokot mondja ilyen példának: „ott komoly ellenállás volt, de szombaton sikerült tető alá hozni a megállapodás”.

A nagyvárosok közül már csak Debrecen hiányzik a sorból: „ott is az fenyeget, ami Szolnokon is a legnagyobb veszély volt, nevezetesen, hogy két – egy jobb- és egy baloldali – ellenzéki pártcsoport indít jelöltet” – mondta. A nagyobb – a húszezer lélekszám feletti – városok 80 százalékában létre fog jönni az összefogás – tette hozzá. A 3200 település arányában ez ugyan nem tűnik soknak, de Marki-Zay Péter szerint óriásit sikerült előre lépni azóta, hogy Hódmezővásárhelyen kialakult a teljes ellenzéki összefogás modellje, amire korábban nemigen volt példa.

Mindenesetre a Mindenki Magyarországa Mozgalom arra törekszik, hogy minél többeket mozgósítson az összefogás sikere érdekében, köztük a lehető legtöbb civilt. Ebben az összefüggésben említette a volt MTA-elnök Pálinkás József és társai által alapított Felelős Értelmiség nevű közösséget, amelyik képes lehet bevonzani azt a jobboldali szavazótábort, amelyre azért is szükség van, hogy fel lehessen építeni egy olyan erőt, amely képes megcáfolni azt a Fidesz által sulykolt állítást, miszerint ha nem ők győznek, akkor eluralkodik a káosz és az anarchia az országban. „Ezért is olyan nagyon fontos a most októberi választás, mert ebből lehet majd egységes ellenzéket felépíteni 2022-re” – húzta alá.

Az eddig megvalósult összefogást a Mindenki Magyarországa Mozgalom honlapján lehet követni. Annyi megjegyzéssel, hogy nem feltétlenül naprakész a lista, amelyet időről-időre aktualizálnak csupán.