Rend lesz a bulinegyedben?

Kardos Ernő 2019. november 26. 19:35 2019. nov. 26. 19:35

„Az egészségügyi rendszer az egész országban katasztrofális állapotban van, a Péterfy kórházban különösen tragikus a helyzet” – nyilatkozta szerkesztőségünknek a kerület polgármestere. Niedermüller Péter szerint ez tovább nem vállalható, ezért meghívta Kásler Miklós minisztert, hogy jöjjön el egy kórházi bejárásra.
A Hírklikknek Niedermüller cáfolta azokat az állításokat, hogy a választási ígéretei között a kocsmák azonnal bezárása szerepelt volna, azt viszont nem tagadta, hogy belátható időn belül rendet szeretne a bulinegyedben.

Komolyan gondolja, hogy az egészségügyért felelős miniszter, Kásler Miklós elmegy majd önnel a Péterfy utcai kórház bejárására?

Természetesen, a kórház előtt tartott sajtótájékoztatón hívtam meg a miniszter urat. A következő napok valamelyikén szívesen végigkísérném Kásler urat az intézményben.

Mi lesz, ha nem jön, vagy ez egy ultimátumszerű meghívó?

Nem, ez egy határozott meghívás, mert úgy érzem, tovább így nem mehetnek a dolgok, s erről neki is tudnia kell. A Péterfy kórház műszerei hiányosak, orvosai jórészt külföldön vannak, kevés az ápoló, több helyen omlik a vakolat, a mellékhelyiségek állapota minősíthetetlen, az épület valósággal rogyadozik. Órákon keresztül tudnám ezt sorolni.

Viszont a kórház nem önkormányzati hatáskör, elsősorban az állam dolga lenne a felújítás, vagy a polgármesteri keretből szeretne költeni a Péterfy Kórházra?

Máris költöttünk. Amióta hivatalba léptem, már 15 millió forintot utaltam át a kórháznak, ugyanennyivel támogattuk, hogy vásároljanak műszereket, műtétekhez szükséges berendezéseket az újszülött osztályra. Ugyanilyen összeget jövőre is félreteszünk gyógyításra, ezen kívül szeretnénk néhány hiányzó műszert is megvenni, mert ez közvetlenül a kerületben élők érdeke. Gondolok itt egy új CT-re, vagy MR-re, ami segíthetne a gyors diagnózis felállításában.

Ezek fontos dolgok, de gondolom az egész kórház pénzhiányához képest aprópénz, hiszen a Péterfy folyamatosan krízishelyzetben van. Feltételezem az összes hiányt az önkormányzat aligha képes átvállalni.

A teljes felújítási költség több tízmilliárd forint, ezt az önkormányzat nem képes kigazdálkodni, de a törvény nem is engedné. A kórház ugyanis állami fenntartású intézmény, elsősorban tehát a kormány feladata lenne a költségvetés biztosítása. Ugyanakkor az én feladatom a kerületben élő emberek egészségének fenntartása, ezért költünk létfontosságú műszerek vásárlására.

Mit vár Kásler miniszter úrtól? Feltételezem, hogy a kórházak lerobbant állapotával, mint egykori kórházigazgató tisztában van ő is, csak ő látja, hogy a kormány mennyi pénzt ad az egészségügyre.

Ha így van, akkor azt szeretném tudni, hogy felelős miniszterként miért nem tesz már valamit a helyzet javítására. Ez a kormány 2010-óta van hatalmon, azóta a helyzet egyre romlik. Az emberek egészsége egyre rosszabb, pedig a Péterfy utcai kórház a főváros kellős közepén van. Gondolhatja, hogy akkor vidéken milyen a helyzet. Ez így nem mehet tovább!

Ámbár a vidéki kórházak talán jobb állapotban vannak, mint a fővárosban.

Persze, néhányat uniós pénzből felújítottak, de maradjunk abban, hogy az egészségügyi rendszer az egész országban katasztrofális állapotban van. Ezért az önkormányzat feladata is, hogy segítsen a kórházakon.

Az Erzsébetvárosi önkormányzatban éjszakáig vitatkoztak arról, hogy átalakítsák a bulinegyed nyitva tartását. Sokan úgy értelmezték, hogy ön megszegte a választási ígéretét, mert éjfélkor mégsem záratja be az összes kocsmát. Miért nem?

Ezt nem ígértem soha, lehet ellenőrizni az ígéreteimet az interneten. Azt mondtam, hogy elkötelezettek vagyunk az éjféli záróra mellett. Ehhez azonban szükséges egy olyan kritériumrendszer kidolgozása, amely lehetőséget ad a szigor alóli felmentésre. A szigorú szabályrendszer kialakítására a lakók, a civilek, vendéglátósok és az önkormányzat közösen hivatott. Ez a testület december elején elkezdi majd a munkát, február 28-ig pedig befejezi, aztán döntünk a szigorításról.

Az önt bíráló kormányközeli lapok máris tiltakoznak, hogy lassan halad a munka.

Nézze, a Fidesz 9 évig volt itt hatalmon, semmit nem csinált. Most pedig néhány hónap után rend lesz a bulinegyedben.

Viszont ha jól értem, éjfélig minden kocsmát be kell zárni. A kérdés csak az, hogy melyik vendéglátó egység maradhat nyitva éjfél után is?

Várjuk meg a közös javaslatot, amely konszenzussal születik. Az én feltételeim a tisztaság, a rend, a biztonság, illetve az, hogy ne szolgáljanak ki ittas embereket.

Tudja, hogy valaki aláírásokat gyűjt a bulinegyed megmaradásért?

Erre nincs szükség, senki nem akarja a bulinegyedet megszüntetni, mindössze rendet akarunk, hogy az ott lakók otthon érezhessék magukat.