Rendkívül rosszul keresnek az egyetemi oktatók Magyarországon

HírKlikk 2021. október 28. 17:30 2021. okt. 28. 17:30

Nemcsak a hazai bérekhez képest, nemzetközi összevetésben is kifejezetten alacsonynak számít az az összeg, amit az egyetemi oktatók Magyarországon havonta hazavihetnek: mind a pályakezdő oktatók, mind pedig a több éves tapasztalattal rendelkező egyetemi tanárok fizetését tekintve, a sereghajtók közé tartozunk.

Ráadásul az egyetemek csaknem 40 százaléka foglalkoztat oktatókat fizetés nélkül, több száz tanár érintett - írja az Átlátszó. A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke azt mondta, „Helytelen bárkit is díjazás nélkül foglalkoztatni, etikailag aggályos, sőt, sérti a munkabér védelmével kapcsolatos elvárásokat. Emellett, ha a munkaadó nem fizet, nem tudja megfelelő módon számonkérni azt, hogy munkatársa magas színvonalon végezze el a munkáját.”

Magyarország a lista végén kullog

Az Európai Bizottság égisze alatt működő Eurydice-hálózat adatai szerint 2019-ben az egyetemeken dolgozó tanárok fizetése átlagosan havi bruttó 222 000 és 1 millió 300 ezer forint között mozgott az EU országaiban. Ahogy hazánkban, úgy más országokban is a tanársegédek például jóval kevesebb pénzt vihetnek haza, mint a már több éve dolgozó egyetemi docensek, professzorok. Vannak olyan országok, ahol hozzánk hasonlóan, központilag szabályozzák a béreket, máshol az egyetemek döntenek arról, hogy mennyit fizetnek oktatóiknak.

A portál megnézte, hogy a 27 EU tagállamban, valamint néhány más országban hogyan alakulnak a bérek, azaz mennyi pénzt vihet haza egy pályakezdő oktató, illetve egy sokéves tapasztalattal rendelkező tanár, aki a fizetési kategóriák legfelső szintjén helyezkedik el.

Hazánkban az adatok szerint, az euró mostani árfolyamán számolva, egy tanársegéd 615 eurót, egy egyetemi tanár pedig nagyjából bruttó 1500 eurót keres. Ezzel Magyarország egyértelműen a lista végén szerepel a pályakezdő oktatók, tanársegédek esetében. 

A sok éve pályán lévő egyetemi tanárok csak Bulgáriában keresnek kevesebbet, de rosszul szerepel Románia és Szlovákia is.