Rendszerelem

Vasvári G. Pál 2021. július 27. 15:50 2021. júl. 27. 15:50

Ha akarom vemhes, ha nem akarom, hát nem vemhes… Minden esetre: legalábbis kétértelmű. A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint ugyanis van olyasmi, amit nemzeti létfontosságú rendszerelemmé nyilvánítanak, és emiatt a légi irányítók nem sztrájkolhatnak… Gender szakosok, figyelem!

Rendszeretetről már nyilván mindenki hallott, de a rendszerelem igazán újszerű, mondhatni különös fogalomnak számít e tájon. Persze egy rendpárti hatalomtól ez se lenne épp meglepő toposz. A kormányrendelet szavai szerint:

A sztrájkról szóló 1989. évi VII. törvény 3. § (2) bekezdésében meghatározott szervezeteken túl honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekből nincs helye sztrájknak a honvédelmi rendszerek és létesítmények ágazati kijelölő hatósága által a honvédelmi érdekből nemzeti létfontosságú rendszerelemmé kijelölt rendszerelemet üzemeltető légiforgalmi irányító szolgálat ellátásáért felelős szervezetnél”.

Valószínű: aki ezt a veretes szöveget „megalkotta”, nyilván a honvédelmi rendszer elemeire gondolhatott. Ám arra bizonyára nem, hogy a rendszerelem így, egybe írva, legalábbis kétértelmű; ugyanúgy jelenthet a rend (a NER?) iránti olthatatlan vonzalmat is. Amiben a kormányt illetően egyáltalán nincs is okunk kételkedni. Kiváltképpen nincs, ha honvédelmi és nemzetbiztonsági érdek áll a háttérben, aminek ismeretében ugyebár ágazati hatóság jelöli ki, mi is számít nemzeti létfontosságú rendszerelemnek…

Momentán ennyit az üzemeltetésről. A légi irányítók szívhatják a fogukat: a folyamatosan prolongált veszélyhelyzet végéig (aki tudja, lécci árulja már el, hogy az mikor lesz!), csak annyit tehetnek: napirendre térnek az ügy felett. Sztrájk helyett – aminek ugye nincs helye, és ideje sem – addig is, amíg szaporodik fogukban az idegen anyag, sűrűn idézhetik József Attila: Levegőt! című költeményének emlékezetes sorát:

Óh, én nem így képzeltem el a rendet.”…

*

Szerkesztői megjegyzés: hosszú évek óta traktálnak minket fideszék az ő hatalmas magyarságtudatukkal. Én, és még sokan velem együtt, nem harsogjuk nyakra-főre, hogy micsoda magyarok vagyunk. Ezzel szemben, mi valóban ismerjük az anyanyelvünket – a stilisztikáját és a helyesírását is. Nyelvi szempontból a fenti rendelettel nem lenne gond, nem okozna érdekes félreértést, ha az összetett szót kötőjellel írta volna a megbízott „írástudó", így: rendszer-elem.