Orbán rendeletben tiltotta meg a légi irányítók sztrájkját

HírKlikk 2021. július 27. 09:50 2021. júl. 27. 09:50

A hétfő esti Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint „nincs helye sztrájknak (…) légiforgalmi irányító szolgálat ellátásáért felelős szervezetnél”, a rendelet pedig a veszélyhelyzet végéig érvényben marad – írja a Telex.

A rendelet teljes szövege:

A sztrájkról szóló 1989. évi VII. törvény 3. § (2) bekezdésében meghatározott szervezeteken túl honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekből nincs helye sztrájknak a honvédelmi rendszerek és létesítmények ágazati kijelölő hatósága által a honvédelmi érdekből nemzeti létfontosságú rendszerelemmé kijelölt rendszerelemet üzemeltető légiforgalmi irányító szolgálat ellátásáért felelős szervezetnél.

A Magyar Nemzet hétfőn úgy értesült, hogy az évek óta tartó bértárgyalások a HungaroControl és a vállalat három szakszervezete között nem jártak sikerrel, a légi irányítók sztrájkra készülhetnek a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

Egy lehetséges sztrájk híre a Telexhez is eljutott, a légiforgalmi-irányító szolgálat szakszervezet július 24. és 28. között minden nap 12 és 15 óra között korlátozni akarta tiltakozásul a leszálló gépek számát, nem érintve a többek között a katonai vagy a vakcinákat szállító járatokat. A sztrájkot az EuroControl tájékoztatása szerint törölték.