Repülőgépről állítottak Föld körüli pályára műholdakat

HírKlikk 2021. január 18. 20:50 2021. jan. 18. 20:50

Repülőgép szárnyai alól indított rakétájával állított pályára műholdakat Richard Branson űrvállalkozása, a Virgin Orbit.

A BBC hírportáljának beszámolója szerint vasárnap a milliárdos egy régi 747-esének szárnya alól lőtték ki a rakétát, amely tíz kis műholdat szállított.

Ez volt az első alkalom, hogy repülőgépről sikerrel lőttek ki űrrakétát. A Virgin csapata már tavaly májusban megpróbálkozott vele, ám akkor a Newton-3 motor folyékony oxigént szállító rendszerének hibája miatt a kísérlet meghiúsult.

Vasárnap a rendszer hibátlanul működött. A Cosmic Girlnek nevezett, módosított 747-es a kaliforniai Mojave sivatagból szállt fel helyi idő szerint 10.50 órakor (magyar idő szerint 19.50) a Csendes-óceán felé.

Valamivel kevesebb mint 60 perccel később a 10 500 méter magasan szálló gép élesen jobbra dőlt, és elengedte a szárnya alá erősített, 21 méter hosszú rakétát.

Másodperceken belül a rakéta motorja, a LaucherOne beindult, és rakéta kilőtt az űr felé. Néhány órával később megerősítették, hogy mintegy 500 kilométer magasan kibocsátotta a műholdakat.

„Az űr egy új kapuja nyílt meg éppen” – mondta Dan Hart, a Virgin Orbit igazgatója.

Richard Branson 2009 óta keresi azt a technológiát, amellyel betörhetne a műholdiparba. Először 2012-ben, a farnborough-i nemzetközi légi kiállításon mutatta be elképzeléseit.

Forrás: MTI