Részben egy fantom cégtől vásárolt lélegeztetőgépeket a külügy

HírKlikk 2020. október 21. 14:45 2020. okt. 21. 14:45

Fantomizálódott az a szlovák cég, amelytől a magyar külügy vásárolt lélegeztetőgépeket. A társaság korábban egyáltalán nem foglalkozott ilyen eszközök beszerzésével, ennek ellenére leszállították a készülékeket. Azok viszont egy percig sem lehettek a tulajdonukban, felesleges köztes szereplői voltak az ügyletnek – csak feljebb verhették az árakat.

Ha ajánlkoztak volna, hogy van 1200 lélegeztetőgépük, felhúztam volna a szemöldököm – így értékelte a Napi.hu-nak egy szlovákiai szakember, aki kórházi és egészségügyi beszerzésben jártas, hogy a Profound Bratislava Sro. nevű cégtől vásárolt készülékeket a magyar külügyminisztérium a 300 milliárdos, 16 ezer gépes fürkészés és portyázás alatt.

A társaság helyben szinte ismeretlen, honlapjukon még most sem szerepel, hogy generikumok (vagyis az eredeti gyógyszer szabadalmának lejárta után készülő termékek) értékesítésén túl mással is foglalkoznának. Partnereik között pedig csak gyógyszergyárak vannak, nyomát nem lelni, hogy egészségügyi eszközök, berendezések beszerzését is intéznék. Szlovákiában az állam egyetlen darab lélegeztetőgépet sem vásárolt a pozsonyi cégtől.

Most – a magyar állam beszerzésének hála – biztosan legalább az ötszörösére ugrott a cég bevétele: a KKM 78 millió euró, vagyis 27,6 milliárd forint értékben vett 300 darab VG70-es, valamint 814 darab SH 300-ast lélegeztetőgépet. A gépeket Kínából hozták be, Tiencsinről egyenesen Budapestre szállították, és az összeg 85 százalékát előlegben elkérték az államtól, hogy elutalhassák a kínaiaknak.

A cég tulajdonosi köre változott és ezt szinte nem is lehet követni. Ennél is fontosabb, hogy a magyar külüggyel ellentétben, a világon mindenhol az államok vezetői megpróbálták kihagyni a nyerészkedő közvetítő cégeket, és inkább közvetlenül a helyi vagy külföldi gyártóktól akartak vásárolni.

Forrás: Napi.hu