Részegen karambolozott a volt bécsi magyar nagykövet, eltussolták az ügyét

HírKlikk 2021. február 2. 10:41 2021. feb. 2. 10:41

Szalay-Bobrovniczky Vince részegen, gyerekeivel az autójában karambolozott Bécsben. Az ügyet csendben elrendezték Ausztriában, pedig letöltendő börtönbüntetés is járhatott volna érte.

A Telex részletes, tényfeltáró cikke szerint Szalay-Bobrovniczky 2013. április 26-án este a családjával hazafelé tartott a nagykövetség szolgálati Mercedesével, amikor befékezett előtte egy Volkswagen taxi. A nagykövet nekihajtott az autónak, amely az ütközés következtében belecsúszott egy éppen kifelé parkoló A-osztályú Mercedesbe.

A helyszínre érkező rendőrök Szalay-Bobrovniczkynél előzetes légalkoholszintet mértek, a szonda 0,84 mg/l-t mutatott. Emellett a rendőrségi jegyzőkönyv szerint a nagykövet „az alkoholos befolyásoltság egyértelmű jeleit mutatta, egyértelműen érezhető volt a szájából az alkoholos italok szaga, és láthatóan be voltak vörösödve a kötőhártyái is”.

A nagykövetség ötszemélyes szolgálati autójában hatan utaztak, a diplomatán kívül felesége és négy gyermekük tartózkodott a járműben, ahol a rendőrség szerint nem szereltek fel biztonsági eszközöket a gyerekeknek. Szalay-Bobrovniczkyék sérülés nélkül kiszálltak, a másik két autóban azonban ketten könnyebben megsérültek.

Szalay-Bobrovniczky annyira egyértelműen ittas volt, hogy a rendőrök a jegyzőkönyv szerint közölték vele: a rendelkezésre álló eszközökkel megakadályozzák, hogy újra beindítsa a járművet.

A nagykövet a helyszínen bemutatta az Európai és Nemzetközi Kapcsolatokért Felelős Szövetségi Minisztérium vörös legitimációs kártyáját, az előzetes légalkoholszint-mérést követően pedig elutasította az önkéntes alapú légalkoholszint-mérést.

Szalay-Bobrovniczky a Telexnek azt állította, hogy a helyszínen lemondott diplomáciai mentességéről és alávetette magát a rendőrségi intézkedésnek. Ennek ellentmond, hogy a nagykövet a helyszínen nem volt hajlandó megfújni a kalibrált szondát, a diplomáciai mentességről pedig nem is mondhat le egy diplomata; az immunitást csak a küldő ország / nemzetközi szervezet oldhatja fel.

A jelenleg a Miniszterelnökségen dolgozó politikus az ittasságára vonatkozó kérdésre azt válaszolta, hogy „biztos voltam abban, hogy csak az osztrák szabályok által megengedett mértékben fogyasztottam alkoholt; vélhetően azért, mert ebben az időszakban egy vírusos megbetegedés miatt gyógyszert szedtem, amelyről orvosi igazolással is rendelkezem, az alkoholszonda magasabb értéket mutatott a megengedettnél”.

A bécsi baleset híre nem jutott el akkoriban az osztrák sajtóhoz (sem), Szalay-Bobrovniczky pedig elhallgatta a Külügyminisztérium elől a karambol körülményeit. A 2013. április 30-án készült hivatalos feljegyzésében (amelyet a külügy létesítménygazdálkodási főosztályának címzett) a nagykövet egy egyszerű közlekedési balesetként vázolta a történteket.

Azt már kihagyta a feljegyzésből, hogy ittas volt, és az utasai is szabálytalanul tartózkodtak a járműben. Ráadásul azt sem említette meg, hogy az osztrák államügyészség a sérültek miatt hivatalból nyomozást indított, ami komoly kockázatot jelentett a nagykövetnek.

Ha ugyanis nincs diplomáciai mentessége, akkor önmagában a kalibrált szonda megfújásának elutasítása miatt, az osztrák törvények szerint minimum fél évre el kellett volna venni a jogosítványát; 1600 és 5900 euró közötti büntetés megfizetésére is kötelezhették volna; közlekedéspszichológiai véleményt állítottak volna ki róla; és továbbképzésen is részt kellett volna vennie. Ezen felül alkoholfogyasztás miatti, gondatlanságból elkövetett testi sértéssel is megvádolhatták volna, ami legfeljebb hat hónap szabadságvesztéssel vagy 360 napnyi pénzbírsággal büntethető.

Az osztrák államügyészség két hónappal a baleset után, 2013. június 17-én lezárta az ügyet. A megszüntető határozatban a bécsi diplomáciai egyezmény 39. cikkének 2. bekezdésére hivatkoztak, amely szerint „az ügyészségnek tartózkodnia kell a bűncselekmény felderítésétől, és le kell állítania az erre vonatkozó eljárást, ha az előzetes vizsgálat alapján a bűncselekmény nem jár bírósági büntetéssel, vagy a vádlott további büntetőeljárása jogi okokból elfogadhatatlan lenne”.

Két hónappal a balesetet követően, nem csupán a nyomozást állították le, hanem Szalay-Bobrovniczkyt informálisan is behívták az osztrák Külügyminisztériumba, amelyet Michael Spindelegger, néppárti (ÖVP) politikus vezetett. A felek itt állapodhattak meg, hogy milyen feltételek mellett állítják le a nyomozást.