Rezidensek: az egészségügyben nincsenek inasok

HírKlikk 2021. március 21. 05:00 2021. márc. 21. 05:00

A Magyar Rezidens Szövetség közleményben kérte ki magának, hogy Orbán Viktor leinasozta tagjait.

A Magyar Orvosi Kamara után a  Magyar Rezidens Szövetség is tiltakozott az ellen, hogy Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádiós beszédében inasoknak nevezte az egészségügyben dolgozó rezidenseket.

Magyar Rezidens Szövetség szerint, „A magyar egészségügyben nincsenek inasok. A magyar egészségügyben nővérek, ápolók és számos további szakdolgozó, rezidens orvosok, házi- és kórházi szakorvosok, köztük főorvosok és professzorok, valamint az előzőek munkáját támogató fizikai és szellemi dolgozók vannak. Őket segíti most már hónapok óta egyre több orvostanhallgató (medikus) és más egészségügyi szakos egyetemi hallgató.”

A több portálnak, például a Telexnek eljuttatott közlemény szerint a „felsoroltak munkája mind  elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy lehető legtöbb, a gyilkos járványban megbetegedett honfitársunkat gyógyítsuk meg.”

A rezidens orvosok most a kórházakban dolgozó, nem nyugdíjas orvosok mintegy húsz százalékát teszik ki – hangsúlyozták a közleményben. 

A rezidensek egyébként azok az orvosok, akik az orvosi diploma megszerzése után a kórházban három-hét évig zajló szakorvosképzésben vesznek részt.