Riasztó hír a magyar idősekről

HírKlikk 2019. május 5. 05:00 2019. máj. 5. 05:00

A szociológus szerint az állam nem nyújt megfelelő szolgáltatást, a családok pedig nem tudják megoldani idős családtagjuk gondozását.

"Idősgondozási feketepiac" jött létre az utóbbi időkben. Gyarmati Andrea szociológus arról beszélt az ATV Start műsorában, hogy ha az állam nem nyújt megfelelő szolgáltatást, és a családok nem tudják megoldani az idős családtagjuk gondozását, akkor jelenik meg a gondozási feketepiac. A család felfogad egy ápolót, aki a nap 24 órájában ellátja az idős beteg gondozását, és mivel a bérezés nincs szabályozva, nagyon kiszolgáltatott a helyzet, közölte. 

Elhangzott, hogy az állami idősotthonokban 8 éve nincs szabad hely. Hogy mi lehet ennek az oka, a szociológus elmondta: a nem megfelelő finanszírozás. Ugyanis, amikor megtervezik a költségvetést, mindig ugyanannyi forrást biztosítanak, és nem veszik figyelembe, hogy a szükséglet növekszik, egyre több az idős ember.

Gyarmati Andrea elmondta, egy állami otthonban évente 800 ezer forint a gondozási díj, míg ha egy magánápolót rendesen megfizetnek, akkor az havi 400 ezer forint lenne, ami megfizethetetlen.

Azt is megtudtuk, hogy a magánszférában egy idősotthonban milliókat kell befizetni belépési hozzájárulásként, majd havonta a nyugdíjnak valamennyi százalékát. 

Többnyire éveket kell várni, és protekció is kell a bejutáshoz, előfordult, hogy az idős ember meghalt, mire helyet kapott volna, jegyezte meg a szociológus. 

Szó volt arról, hogy a kórházak krónikus osztályán sem maradhatnak az idős betegek sokáig. A megoldás az idősotthoni férőhelyek számának növelése lenne Gyarmati szerint, aki úgy vélekedik, az egész rendszert újra kell gondolni. Egy új társadalmi szerződést kell kötni a családok, a piac és az állam között, jelentette ki, és tisztázni kell, kinek mi a feladata. 

A kérdésre, hogy az idősgondozói hálózat miért nem megy ki az utcára tüntetni, amikor az otthonápolással kapcsolatban voltak tüntetések, és némi eredményt is elértek, Gyarmati közölte, ennek az ágazatnak nincs olyan szervezete, amelyik megfelelő képviselőjük lenne, pedig 4-500 ezer emberről van szó, a családtagok pedig nem tudják kivinni az idős betegeket az utcára tüntetni. 

Forrás: atv.hu