Rogán Antal bemutatja: hogyan veszítsünk el könnyen, gyorsan 400 millió forintot?

Föld S. Péter 2019. december 3. 06:53 2019. dec. 3. 06:53

Persze, nem kell aggódni, nem a ma kancelláriaminiszterként ügyködő, egykor belvárosi polgármester zsebéből fog hiányozni ez a pénz. A történet amúgy a következő: mint a 24.hu megtudta, egy kormányhivatali határozat arra kötelezi a belvárosi önkormányzatot, hogy a Bástya utca 1-11. szám alatti telek kisajátításáért (magyarul: visszavásárlásáért) 815,5 millió forintot utaljon át a terület tulajdonosának, a MAZ Investmentnek.

Volt idő, amikor Rogán Antal még nem a letelepedési kötvények körül matatott, hanem belvárosi polgármesterként, az ötödik kerületi ingatlanok adásvételét felügyelte. Az ominózus Bástya utcai telket például 2008-ban adta el a Rogán által vezetett önkormányzat egy BP Property Delta Kft. nevű vállalkozásnak, amely cég szállodát kívánt a telken építeni, de ehelyett öt év elteltével csődbe ment. A cég felszámolója 2016-ban 601 millióért egy Mazen Ramahi nevű jordán üzletembernek adta el a telket, tőle veszi meg most 214,5 millióval drágábban az ingatlant az önkormányzat.

A képlet egyszerű, az üzlettel majdnem mindenki jól járt, különösen a felszámoló, valamint a jordán üzletember. Volt persze vesztese is a tranzakciónak, jelesül az ötödik kerületi önkormányzat, ismertebb nevén a magyar adófizető. Mert hát minden veszteséges bulinak a magyar adófizető issza meg a levét. Ki más inná, amikor egyedül az adófizetőnek van pénze, ezt a pénzt veszik el tőle adó formájában az állam és az önkormányzatok.

Öröm az ürömben, hogy egy bizonyára szegény és rászoruló jordán üzletemberé lett a haszon, ő kaszált rajta közel negyedmilliárd forintot – már amennyiben ebből az összegből nem kellett valakinek visszaforgatnia egy csinos kis summát. Utóbbit persze csak viccből írtuk, mert fel sem tételezzük, hogy Mazem Ramahin kívül más is keresett ezen a bolton. Az ötödik kerületben élő magyar emberek például kifejezetten veszítettek.

Nem kell hozzá különösebb fantázia, anélkül is el tudjuk képzelni, hogy a tetemes veszteség miatt senkinek nem lesz semmi baja. Rogán Antalnak biztosan nem, mert teljesen nyilvánvaló, hogy amikor az ő vezetése alatt álló önkormányzat olcsón eladta a telket, senkinek sem a saját boldogulása, hanem egyedül a nemzet üdve és felemelkedése lebegett a szeme előtt.