Romániában meg lehet venni a nyugdíjig hátralevő éveket

HírKlikk 2020. szeptember 25. 17:20 2020. szept. 25. 17:20

Romániában maximum hat évnyi nyugellátásra jogosító szolgálati idő „megvásárlását” tették lehetővé a nyugdíjjárulék utólagos befizetésével.

A 24.hu számol be arról, hogy a bukaresti kormány erről elfogadott sürgősségi rendeletét pénteki sajtóértekezletén ismertette Ionel Danca, a miniszterelnöki kabinet vezetője.

Azok a személyek, akik betöltötték a nyugdíjkorhatárt, de nem tudják bizonyítani vagy nem rendelkeznek a teljes nyugdíjellátáshoz szükséges 35 éves szolgálati idővel, vagy a résznyugdíjhoz szükséges minimális szolgálati idővel, azok befizethetik a hiányzó időszaknak megfelelő nyugdíjjárulékot az országos bruttó minimálbérnek megfelelően. Azonban a hiányzó szolgálati idő nem lehet hosszabb hat évnél.

„A köznyelvben ezt úgy mondanánk, hogy a nyugdíjas korú személyek megvásárolhatják régiségüket” – idézte az Agerpres hírügynökség a kabinetvezetőt. A szolgálati idő megszerzését célzó hiányzó járulékot egy összegben, vagy 2021 augusztus 31-ig havi részletekben törleszthetik az érintettek.

Forrás: 24.hu