Romlott a digitális jólét Magyarországon

HírKlikk 2021. szeptember 26. 07:30 2021. szept. 26. 07:30

Magyarország tavaly óta hét helyet csúszott vissza a világ 110 országának digitális jólétét értékelő rangsorban. Leköröznek bennünket a visegrádi hármak is. A 38 európai országot figyelembe véve a 22. helyen állunk – derül ki egy a napokban megjelent kutatásból. Az idén többet kell dolgoznunk az internet igénybevételéért, mint tavaly.

Magyarország a 2020-as 25. helyezéséről a 32. helyre esett vissza – ezt a lesújtó eredményt hozta a Surfshark kiberbiztonsági cég által harmadszor összeállított rangsor. A Digitális életminőség-index (DQL) alapján készülő lista a világ lakosságának a 90 százalékát fedi le. Mint a tanulmányt ismertető szakportál, a digitrendi.hu emlékeztet rá: az index öt alapvető digitális jóléti pillér alapján értékeli az országokat, ezek az internet megfizethetősége és minősége, az adott ország e-infrastruktúrája, e-biztonsága és az e-kormányzás szintje.

Az alindexeket nézve azt látjuk, hogy  hazánk összességében valamivel jobban áll a netbiztonságot (28.) és az internet minőségét nézve (29.), mindkét pillér 20 százalékponttal meghaladja a globális átlagot. Romlott ugyanakkor a pozíciónk az internet megfizethetőségét (37.), az e-infrastruktúrát (32.) és az e-kormányzatot (45.) mérő alindexek értéke.

Magyarország világméretekben a legjobbak között, a 8. helyen áll a szélessávú internet sebességét (167,815 Mbps) tekintve, a koronavírus-járvány kitörése óta a hazai szélessávú internet sebessége 51 százalékkal javult.

Ugyanakkor az internet megfizethetősége 55 százalékkal még romlott is tavaly óta. Idén a magyaroknak havonta csaknem 2 órával kell többet dolgozniuk, hogy megvásárolhassák a legolcsóbb szélessávú internetcsomagot, másfél órával többet, mint 2020-ban.

Egyébként az összesített rangsorban a legmagasabb pontszámot elérő 10 országból 6 található Európában, ami megegyezik a tavalyi eredményekkel. Dánia második éve áll az első helyen áll a DQL -ben, a skandináv országot szorosan követi Dél -Korea. Finnország a 3., s Izrael és az Egyesült Államok fér még bele a vezető ötösfogatba. A sereghajtó 5 ország: Etiópia, Kambodzsa, Kamerun, Guatemala és Angola.