Róna Péter: nagy a baj, Orbán miatt hazánk kisodródhat az unióból

Kardos Ernő 2020. december 22. 05:30 2020. dec. 22. 05:30

Ébresztő! Az ország olyan úton halad, amely tragédia felé vezet – nyilatkozta Róna Péter a Klubrádióban. A közgazdász szerint az ellenzéknek komolyan kell venni a választási összefogást, és mielőbb programokkal kéne előállni, különben kisodródunk Európából. A közgazdász professzor szerint ez a folyamat már elindult, könnyen a fejlett világ peremére kerülhetünk, mert Orbán Viktor nem készíti fel a magyar társadalmat és gazdaságot a 21. század kihívásaira.

„Ha nem lesz változás, akkor Magyarország összeszerelő műhelye marad Európának” – mondta Róna Péter. A közgazdász szerint ugyanis ma már a német tőke sem az olcsó, hanem a magasan képzett munkaerőt keresi, amely képes magas műszaki színvonalú termékek előállítására. A jövőben ugyanis nem lesz szükség kézi erőre a mégoly korszerű, elektromos autó összeszereléshez sem, hisz' ezt a feladatot robotok végzik majd el. A világnak tehát elsősorban a mesterséges intelligenciára, a robotok fejlesztésére, létrehozására lesz szüksége. Ezt a feladatot azonban aligha lehet autóipari segédmunkásokkal elvégezni.

Az ország kormánya azonban nem ismerte fel, hogy mérföldkőhöz ért – hívja fel a figyelmet Róna – az elmúlt tíz évben különösen kevés figyelmet fordított a szellemi tőke felhalmozására, az oktatás korszerűsítésére és fejlesztésére. Ha ezt nem sikerül pótolni, akkor kimaradunk a technikai, technológiai fejlődésből és az ország hosszú leszakadás elé néz.

Ugyan az Európai Unió segítséget nyújtana a gazdaság és az oktatás fejlesztésére, de az Orbán kormány azt a leghatározottabban visszautasítja. Pedig az ország függő helyzetben van, elsősorban a német gazdaságtól. Róna szerint máris érződik, hogy a német tőke elfordul az országtól, hisz' nem találja azt a munkaerőt, amelyre szüksége lenne. A mesterséges intelligencia és a robottechnológia mellett, Magyarországon komolyan kellene foglalkozni a mezőgazdasággal, ezen belül az élelmiszer-termeléssel. A korszerűbb technológiájával Hollandia fele akkora területen gazdálkodva, két és félszer nagyobb mennyiségű terméket állít elő, mint Magyarország. Pedig mi kedvezőbb éghajlati adottságokkal rendelkezünk.

Az unió és a magyar kormány között kialakult konfliktusra utalva, Róna azt mondta, hogy hazánk sodródik az unió pereme felé. Könnyen előfordulhat, hogy a közösségen kívül találja magát. Nem feltétlenül azért, mert Orbán Viktor ki szeretne lépni, hanem a magyar miniszterelnök konfliktuskereső magatartása miatt, az ország könnyen az unión kívülre sodródik. Ugyanis Magyarország ma már úgy néz ki, mint egy összeférhetetlen, okoskodó, ágaskodó kis ország, amely nem képes az unión belüli feltételekhez, viselkedési szabályokhoz alkalmazkodni.

Az unió alapszerződése elősorban értékközösségről beszél, amely az emberi méltóságra, a jogállamiság tiszteletére épül. Orbán agresszív fellépése következtében, azonban az unió immár nem érték, hanem érdekközösségé vált – közölte Róna Péter. A közgazdász megengedhetetlennek tartja, hogy Magyarországot az Európai Parlamentben olyan képmutató alakok képviselik, mint Szájer József vagy Deutsch Tamás, nem beszélve Szijjártó Péter külügyminiszterről.  A magyar választóknak meg kellene akadályozni, hogy ilyen emberek képviseljék az országot, mert tényleg kisodródunk az unióból.

Egyesek már azt is megfogalmazták – mutat rá Róna – hogy a magyarok nem tartoznak az európai közösségbe. Ezért hangsúlyozza a közgazdász, hogy „ébresztő”. Ugyanis Magyarország könnyen egyedül maradhat, ahogy oly sokszor a történelemben. A lengyelek lassan kifarolnak Orbán Viktor mellől, s ha ez bekövetkezik, magunkra maradunk. Mindezt már jelzik az országból kivonuló bankok, vagy a multinacionális cégek. A leépülés, vagy kivonulás folyamata már megkezdődött, mert Róna szerint a magyar politika kiszámíthatatlanná vált a világ számára.