Rossz hír a Balatonról: akár a fürdést is betilthatják

HírKlikk 2020. augusztus 4. 05:00 2020. aug. 4. 05:00

A Balaton kiváló vízminősége több évtizedes axióma, felnőtt egy egész generáció, amelynek életében egyszer sem vetődött fel a kérdés, szabad-e fürdeni a magyar tengerben vagy sem. A tavalyi szezon végén aztán egyszer csak nyugtalanító hírek érkeztek a vízminőség jelentős romlásának előidézésére képes algák burjánzásáról.

Vörös Lajos, az Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének (ÖK BLI) kutató professor emeritus a 24.hu-nak elmondta, hogy a Balatonban honos számos alga közül a legnagyobb problémát a kékalgáknak, más néven a cianobaktériumoknak nevezett csoport okozza. Jelenleg is e törzs egyre aktívabb burjánzása mérhető, miattuk van a baj.

A kékalgák anyagcseretermékeként jelentkező toxikus anyagok ugyanis melegvérű állatok, így az ember számára is mérgezőek, egészségügyi kockázatokat rejtenek. A vízben úszva, szemgyulladást, bőrgyulladást, hólyagosodást, lenyelve pedig gyerekeknél hányást és hasmenést okozhatnak. A professzor azonban megnyugtat, kutatásaik alapján, az ennél súlyosabb tünetekhez több 100 liternyi kékalgában dús vizet kellene meginni.

A WHO ajánlása alapján, a hazai egészségügyi hatóságok is meghatároztak egy határértéket (kékalgadominancia-esetén 50 mikrogramm/liter), amely felett tilos adott víztestben fürdeni, abból inni. A tavalyi évben hirtelen olyan szaporodásnak indultak a kékalgák, hogy például augusztus végén Keszthely-Szigliget térségében néhány helyen meg lehetett volna tiltani a fürdőzést. Egyelőre itt még nem tartunk, de ha nagyon ragaszkodunk a definíciókhoz, Balatongyörök térségében az algakoncentráció hosszabb-rövidebb időre már az idén nyáron is átlépte az egészségügyi határértéket egy-két öblözetben.

A folytatásban pedig bármi megtörténhet. „Az algavirágzás – a meglévő tápanyagok mellett – nagyban függ az időjárástól: a kánikulát felfutás követi, míg esős, hűvösebb időben visszaszorul. A legutóbbi, július 31-én végzett vizsgálatok sehol nem mutattak ki határérték feletti szennyezést, de egy újabb meleg, napos időszak gyors változást okozhat. Lehet, hogy még a nyáron eléri azt a szintet, amit már nem lehet tolerálni, de egyelőre semmi nem biztos” – mondja a professzor.

Forrás: 24.hu