Scarlett Johansson bemutatja: Tarlós-típusú találkozások

Föld S. Péter 2019. október 10. 11:09 2019. okt. 10. 11:09

A Budapesten forgató Scarlett Johansson még júniusban találkozott Tarlós Istvánnal, ám a mintegy félórás beszélgetésről a magyar közvélemény csak szeptember 21-én szerzett tudomást. Akkor, a választási kampányban a Bors című kormányhoz közeli napilap lelkendezve közölte, hogy világhírű színésznő Tarlós főpolgármestert támogatja. A színésznő két héttel később cáfolt, Tarlós magyarázkodni kényszerült.

A kormányoldalhoz mindig lojális Bors szeptember 21-én számolt be arról, hogy a színésznő milyen nagyra értékelte Tarlós István munkásságát. Szerintük Scarlett Johansson elragadtatással nyilatkozott Tarlósról, arról, hogy „a harminc éve városvezetőként dolgozó Tarlós István kerületi polgármesterként 16 évig irányította a kerületet, öt éve pedig a fővárost, most pedig újabb öt éves ciklusért indul.”

Tarlós arról is beszélt a színésznőnek, hogy neki három gyereke és hat unokája van, ami a színésznő szerint jó dolog, ám ezt a Bors úgy „fordította” magyarra, hogy Scarlett Johansson támogatja a magyar kormány népesedési politikáját.

Két hét elteltével a színésznő közleményt juttatott el a 24.hu szerkesztőségéhez, amelyben cáfolta, hogy Tarlós mellett nyilatkozott volna,. Nem szokása politikai ügyekben megnyilvánulni, most sem tette, s mint írta, „nyilvánvalóvá szeretném tenni: különféle média-beszámolók ellenére nem fejeztem ki támogatásomat Tarlós István polgármesternek (!) a közelgő önkormányzati választásokra. Ezzel szemben mindössze egy magánbeszélgetésen osztottam meg vele őszinte elismerésemet, ami Budapest vendégszeretetének, szépségének és bájának szólt. Kizárólag Budapest polgárai választhatják meg a következő főpolgármestert, és ez egy nagyon fontos választás. A szavazás egy hősi tett mindenhol, ahol veszélyben van a demokrácia. Arra bíztatok minden budapesti polgárt, hogy legyen bátor, viselkedjen hősként, és szavazzon a lelkiismerete szerint.”

Így már persze más a leányzó fekvése. Scarlett Johansson elismerése nem Tarlós Istvánnak, hanem Budapestnek szólt. Nem Tarlós főpolgármester vendégszerető, szép és bájos, hanem Budapest. Itt hívnánk fel az olvasó figyelmét a színésznőnek arra a gondolatára, miszerint „a szavazás egy hősi tett mindenhol, ahol veszélyben van a demokrácia. Arra bíztatok minden budapesti polgárt, hogy legyen bátor, viselkedjen hősként.” Nehéz ezt a mondatot nem érteni: Scarlett Johansson úgy gondolja, hogy Budapesten hősi tettre van szükség ahhoz, hogy valaki lelkiismerete szerint szavazzon.

Tarlós hivatala ezután közleményben magyarázkodott. Ők sohasem állították, hogy a színésznő támogatná a regnáló főpolgármestert, nem kérték erre és nem is értik, hogyan jelenhetett meg ilyen a sajtóban. (Mi, akik ismerjük a magyarországi sajtóviszonyokat, és tudjuk, hogy mit jelent a kormányhoz közeli sajtóra jellemző morális fölény, nagyon is értjük.)

Nem ez volt a kérdés, főpolgármester úr.  Senki normális ember nem gondolta, hogy Tarlós megkérte Scarlett Johanssont, hogy kampányoljon mellette. Tarlós főpolgármester nem kért semmit a színésznőtől, mindössze „eltűrte”, hogy a Bors által terjesztett hazugság után az a látszat keletkezzék, mintha a világsztár őt támogatná a választási kampányban. Hagyta, hogy ez a hazugság terjedjen a nyilvánosságban, nem szólt, nem tiltakozott, nem kérte a Borsot helyesbítésre.

Az ügynek egyetlen tanulsága van. Hogy tényleg vannak helyzetek, amikor a demokratikus jogok gyakorlása hősi tettnek számít.