Sietett az ügyészség Czeglédy ügyében

Németh Péter 2019. február 4. 09:13 2019. feb. 4. 09:13

Hétfő reggeli a hír, hogy vádat emelt az ügyészség Czeglédy Csaba ellen. A volt szocialista politikus, aki most is kényszerintézkedés alatt áll, lakhelyelhagyási tilalom miatt nyomkövető van a lábán, nyilván számított rá, hogy ez be fog következni, hiszen a nyomozást már lezárta a hatóság.

Czeglédy ügyvédje, Hankó Faragó Miklós hétfőn reggel a Hírklikknek elmondta: ő maga is csak a sajtóból értesült róla, hogy megtörtént a vádemelés, annak tartalmát nem ismeri.

„Ahhoz, hogy megtudjam, Szegedre kellene utaznom, mivel az ügyészség az ottani bíróságnak küldte el a vádiratot” – fogalmazott az ügyvéd. Azt is elmondta, hogy a nyomozók a lehető legkorábbi időpontban emeltek vádat, hiszen az utolsó iratismertetés után 30 nappal tehették ezt meg, vagyis törvényes, de mindenképpen érdekes ez a sietség vélekedett Hankó Faragó.

Hozzátette azonban, hogy az eddigi eljárás alapján nem talál benne semmi meglepőt, utalva arra, hogy Czeglédy ügyét át meg átszövi a politikai akarat. Arra a kérdésre, hogy ő, mint a vádlott védője később ismeri meg a ügyészségi vádat, mint a sajtó, Hankó Faragó úgy válaszolt, hogy nem törvénytelen.

Nem törvénytelen, mivel a nyomozati hatóság a bíróságnak küldi meg a javaslatát, az pedig, hogy ez kikerül a sajtóhoz megszokott jelenség mostanság. Az előírás mindenesetre az, hogy az ügyészségnek a bírósághoz kell küldenie a vádemelési javaslatát, a bíróság kijelöli majd azt a bírót, aki tárgyalni fogja az ügyet, ők pedig ezek után ismerhetik meg az anyagot.

(Czeglédy Csabával korábban készített interjúnkat itt nézhetik meg.)