Síklaki István: Orbán nem fogja tudni megszilárdítani a fals „keresztény embertípust”

Millei Ilona 2021. szeptember 10. 18:55 2021. szept. 10. 18:55

Orbán Viktor számára azért olyan fontos a magyarságtudat megerősítése, mert a hatalma függetlenül attól, hogy ez reális, vagy illuzórikus, ezen a nemzeti öntudaton épül – véli Síklaki István. Szerinte mindez folytonossága a Horthy-rendszer politikájának és ideológiájának, aminek még erősen megvannak a gyökerei. A szociálpszichológus úgy véli, ahogy a kommunistáknak sem sikerült kialakítaniuk a fals „szocialista embertípust”, Orbán ugyanúgy nem fogja tudni megszilárdítani a fals „keresztény embertípust”.

– Orbán Viktor a Mathias Corvinus Collegium (MCC) szeptember 9-i évnyitóján a magyarok küldetéstudatáról és a Nyugattól való különbségéről beszélt. Miért olyan fontos számára a magyarságtudat erősítése?

– Azért, mert az ő hatalma egészen egyszerűen ezen a fajta nemzeti öntudaton épül, ami teljesen mindegy, hogy az reális, vagy illuzórikus. Kezdettől fogva ezt a politikát viszi, úgyhogy szerintem ebben nincs semmi meglepő.

– A magyar társadalom EU- pártisága ellenére, számára ez a túlfejlesztett magyarságtudat lenne az utolsó szalmaszál, amibe kapaszkodhat, hogy ne veszítse el a hatalmát?

– Nem hiszem, hogy ez ennyire pillanatnyi dolog volna. Egyszerűen az a fajta kommunikáció, hogy a magyarok mindenkinél különbek – ami a néplélekben eléggé szilárdan benne van –, természetesen jól cseng az emberek fülében, és ha Orbán ezt hangoztatja, akkor egyfajta érzelmi kapcsolatot tud kiépíteni. Az, hogy ez az EU-pártisághoz hogyan viszonyul, egy másik kérdés. Azt tudjuk, hogy Magyarországon a túlnyomó többség szilárdan Európai Unió-párti. Hogy azután Orbán most valóban megpróbálja ezt úgy megváltoztatni, hogy provokáljon egy kilépést az EU-ból, vagy sem, erről fogalmam sincs.

– Az, hogy ezt az erőltetett magyarságtudatot és a kereszténységre való folytonos hivatkozást egybemossa, és ebből gyárt „különleges”, mindenekfelett istenhívő és mindenekfelett magyar embereket példaképnek, tulajdonképpen nem egyfajta izraeli „minta” magyarra ültetése?

– Nem, énszerintem ez egészen egyszerűen egy folytonossága a Horthy-rendszer politikájának és ideológiájának. Ennek még nyilván megvannak viszonylag erősen a gyökerei, tehát nem kell olyan messze menni, mint Izrael. A meglevő gyökerekből, ezt folyamatosan föl lehet támasztani akár a kultúrpolitikával, akár a szörnyű köztéri szobrokkal, bármi ilyesmivel. Ez magától érthetődik.

– A magyarsági tudatformálást két irányból kezdte, 2018-ban az óvodákban, aztán a Nemzeti alaptantervben folytatta, most a kezdő pedagógusoknak indítanak olyan programot, aminek az a célja, hogy a fiatal pedagógus „felismerje, hivatástudatának fontos része a nemzeti összetartozás felismertetése és erősítése”, és, hogy megértse, miért fontos része a hivatástudatnak „a nemzeti hagyományok ápolása, a nemzeti összetartozás és egység erősítése”. És, mint a példa mutatja, most az egyetemistáknak is ezt adja elő. Tulajdonképpen egy új ifjúság, az „új magyar ember” létrehozása a célja? 

– Persze. Ez ugyanaz, mint a szocialista embertípus kinevelése a kommunizmusban. Pontosan ugyanaz a politikai stratégia. 

– Bejöhet Orbán terve a „magyar lélek” átalakításáról? 

– Szerintem nem. Ugyanúgy, ahogy a kommunistáknak sem sikerült kialakítaniuk ezt a fals „szocialista embertípust”, Orbán ugyanúgy nem fogja tudni megszilárdítani ezt a fals „keresztény embertípust”. Azok a rétegek, akikben ez még mindig megvan, és lehet rájuk építeni, partnerek tudnak lenni, de ők amúgy is partnerek volnának. Azt azonban nem hiszem, hogy egy jelentős attitűdváltozást el lehet ezzel érni.

– Ha mégis bejönne Orbán terve, az milyen magyar társadalmat vetítene előre?

– Olyat, amilyenben már évtizedek óta élünk: hazugot. Ahogy nekünk a szüleink azt tanították otthon, hogy ne higgyük el azt a kommunista propagandát, amit az iskolában meg az ünnepélyeken nyomnak, úgy most azt fogják otthon mondani az ezzel nem egyetértő szülők a gyerekeknek, hogy ne higgyék el ezt a hungarista propagandát. 

– Ez tulajdonképpen hungarista propaganda?

– Úgy is lehet nevezni, nacionalista akármi. Mindegy. Nem akarok címkézni, nincs értelme.