Simonka György mentelmi jogát sem függesztette fel a parlament

HírKlikk 2021. szeptember 21. 05:30 2021. szept. 21. 05:30

Mentelmi ügyekről szavaztak a parlament hétfői ülésén.

Az Országgyűlés – a mentelmi bizottság javaslatára – 13 igen, 121 nem szavazattal és tartózkodás nélkül nem függesztette fel Simonka György (Fidesz) mentelmi jogát.

A képviselő mentelmi jogának felfüggesztését a Gyulai Járásbíróság kérte rágalmazás miatt, mert sértő megjegyzéseket tett egy magánszemélyre 2020 februárjában, Hadházy Ákos sajtótájékoztatóján.

A parlament a jobbikos Stummer János mentelmi jogát sem függesztette fel. A képviselők 15 igen, 118 nem szavazattal és 2 tartózkodás mellett hozták meg a döntést.

Stummer János mentelmi jogának felfüggesztését a Dunaújvárosi Járásbíróság kérte, miután Kubatov Gábor (Fidesz) április 21-én feljelentést tett ellene nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás miatt. Stummer János egy áprilisi sajtótájékoztatón – bizonyítékok nélkül – a Fidesz pártigazgatójának, Kubatov Gábornak az érintettségét hangoztatta azzal kapcsolatban, hogy a Dunaferrnél biztonsági őrök jelentek meg és akartak bejutni.

Hargitai János (KDNP) – aki a mentelmi bizottság elnökeként mindegyik ügyben röviden indokolta a testület javaslatát – Stummer János esetében arra hívta fel a figyelmet: nem helyes, hogy magánvádas ügyekben minden esetben megvédik a képviselőket, mert ezzel a Ház az „eldurvuló közbeszéd ösztönzőjévé" válik.

Úgy vélte: a választások után az új Országgyűlés újragondolhatná a mentelmi ügyek ezen gyakorlatát. Stummer János konkrét ügyében arra hívta fel a figyelmet: ez az eset abban volt más, hogy a jobbikos politikus az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnökeként tette rágalmazó kijelentéseit, vagyis nem egyik képviselő „piszkálta a másikat", hanem az „Országgyűlés egy intézménye szólalt meg", rombolva ezzel a Ház tekintélyét.

Nem függesztette fel az Országgyűlés Ander Balázs (Jobbik) mentelmi jogát sem. Az erről szóló egyik javaslatról 15 igen, 131 nem szavazattal, tartózkodás nélkül döntöttek a képviselők, a másik előterjesztést 15 igen, 129 nem vokssal, és tartózkodás nélkül fogadták el.

Ander Balázs mentelmi jogának felfüggesztését két magánszemély is kérte egy Facebook-posztja miatt. A feljelentők azt kifogásolták, hogy nevük – valóságot nem fedő módon – a posztban összefüggésbe került Boldog István fideszes országgyűlési képviselő büntetőügyével.

Forrás: MTI