Sok európai országban már a második oltást is többen kapták meg, mint nálunk az elsőt

HírKlikk 2021. szeptember 23. 10:44 2021. szept. 23. 10:44

Egyre jobban leszakadunk Európától, miközben a tesztek 95 százalékánál már a Delta variánst mutatják ki. A legtöbb fertőzött az ötven év alattiak közül kerül ki.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnak (ECDC) adatot küldő harminc ország közül továbbra is a legrosszabbul teljesítő harmad élén, a 21. helyen állunk az első oltások esetében. Mivel nálunk a többi országhoz képest viszonylag hamar jutottak védőoltáshoz tömegek, így a beadott második oltásokban is sokáig az élen jártunk, azóta viszont a 18. helyre csúsztunk vissza – írja a 24.hu.

Magyarországon a felnőtt lakosság 68,5 százaléka kapta meg valamelyik védőoltás első dózisát, az európai országokban pedig már átlagosan a második beadott oltások aránya ennyi.

A harminc országban átlagosan ezerből 786 felnőtt jutott legalább egy vakcinához, de azért a szórás elég nagy. A nagykorú felnőttek legalább kilencven százaléka megkapta már az első oltását múlt hét vasárnapig Máltán, Izlandon, Norvégiában, Írországban, Franciaországban és Portugáliában – utóbbiban 97,3 százalékos az arány, ami azt jelenti, hogy kis túlzással a teljes felnőtt lakosság felvette az oltást. Aggasztó a helyzet Bulgáriában, ahol a felnőtteknek még a negyedét sem oltották be, míg Romániában csak a harmadát, de Lettországban, Szlovákiában és Horvátországban is csak kicsivel több mint felét.

A legfrissebb, szeptember 6-ai hétre vonatkozó magyarországi tesztadatokból kiderül, hogy az 1917 pozitív teszt 96 százalékában a Delta variánst mutatták ki. Az előző héthez képest mind a hét vizsgált korosztályban nőtt a százezer főre jutó fertőzöttek száma. A legtöbb fertőzött két hete a 15–49 évesek közül került ki, amit az 50–64 éves korosztály követett. Arányaiban a legkevesebben a 14 év alattiak közül fertőződtek meg.

Forrás: 24.hu