Sok ezer gyermeket bántalmaznak Magyarországon

HírKlikk 2020. november 21. 14:20 2020. nov. 21. 14:20

Tízszer-huszonötször annyi áldozata lehet a gyermekbántalmazásnak itthon, mint amennyi valójában kiderül. A járványhelyzet tovább rontott a helyzeten.

„A világon minden évben egymilliárd gyermeket ér bántalmazás. A koronavírus-járvány alatt 30 százalékkal nőtt ezeknek az eseteknek a száma, amiben szerepe volt a bezártságnak és az egzisztenciális válságnak, amely növelte az agressziót, ami gyakran a gyermeken csattan. 140 millió gyermek családjáról tudjuk, hogy mélyszegénységbe süllyedt a vírus miatt. 463 millió gyereknek pedig egyáltalán nem volt hozzáférése a digitális oktatáshoz” – erről Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója beszélt a Gyermekek Világnapja alkalmából rendezett tegnapi online sajtótájékoztatón.

A magyarországi gyermekbántalmazási helyzettel kapcsolatban Szlankó Viola, az UNICEF Magyarország gyermekjogi szakértője a Népszavának elmondta: óriási a látencia, változó a szorzó az egyes becslésekben, de a hivatalos álláspont szerint, tízszer-huszonötször annyi gyermekbántalmazás lehet Magyarországon, mint amennyi valójában kiderül. „A gyerekek tíz százaléka valamilyen módon veszélyeztetett az országban, ez 170 ezer gyermeket jelent, akiknek veszélyben van a fizikai/lelki/mentális egészséges fejlődése.”

Azt is elmondta, hogy az érzelmi bántalmazás fogalmát sokan ráadásul nem is értik: a megszégyenítés, megalázás, a méltóság megtiprása tartozik ide.

A magyarországi gyermekvédelmi rendszer működésével és hatékonyságával kapcsolatban megjegyezte: jogszabályi szinten kiváló a rendszer, a probléma nem is a jogszabályokkal, hanem az alkalmazással van.

Forrás: Népszava