Sokan kíváncsiak a Tényő melletti atombunkerre

HírKlikk 2024. június 24. 05:45 2024. jún. 24. 05:45

Tényőn, a falu végén, 1974 óta állt egy titokzatos objektum az erdőben, amit szigorú hallgatás vett körül. Hogy miért és kinek készült, azt nem tudta senki sem. Nemhogy a területére, de még az utcára sem léphettek be, csak az ott lakók. 1992-ig üzemelt, akkor abbahagyták az őrzését, bezárták a létesítményt. Szerencsére megmenekült az enyészettől, mert gondos gazdára lelt.

A hatvanas években készült egy tanulmány, ami azt vizsgálta, mi történne, ha Magyarországot atomtámadás érné. Egyrészt kiszámították, hogy egy atomtámadás esetén mennyi lenne az áldozatok száma, másrészt rávilágítottak arra, hogy minden vezető szerv a nagyvárosokban van, s nagy valószínűséggel ezek lennének egy atomtámadás célpontjai, megsemmisülésükkel gyakorlatilag azonnal megbénulna az ország. Ezért döntött úgy az ország akkori vezetése, minden megyében kiépítenek egy atombiztos bunkert, ahova a megye vezetését ki lehet menekíteni. A vezetési pont-hálózatot, aminek a tagja a tényői is, a ’60-as évek közepétől a ’70-es évek közepéig építették ki. A Győr-Moson-Sopron megyeit a Sokorói dombvidék takarásába, Tényőre helyezték – idézi fel a bunker múltját a Kisalföld.

A 35 helyiségből álló bázisnak, amelyet 1972−74 között építettek és a kor színvonalának megfelelően szereltek fel, önálló fűtőrendszere volt, az áramot szintén saját rendszer biztosította, a vizet a 161 méter mély kútból nyerték. A külső szennyezett levegőt szűrőrendszerrel tisztították. Sűrített oxigénnel teli palackokat is elraktároztak, ha a kinti levegőt nem tudták tovább szűrni, a bunkert hermetikusan lezárták, és a belső levegőt keringtették, illetve dúsították fel a palackos oxigénnel. Önálló telefonközpontja volt, minden irodát telefonnal szereltek fel és az erdőben is négy helyen lehetett hívást indítani.

A létesítményt éles helyzetben soha nem használták, 1992-ben pedig csendben végleg bezárták. Az eredeti berendezés szerencsére épségben maradt, ám az idő vasfoga mindent megrágott. A bázis üzemeltetője szervezésében néha a tűzoltók végeztek ott gyakorlatot.

A helyiek elgondolkodtak azon, hogy ezt az óvóhelyet, atombunkert vagy objektumot − ki, minek hívja − hogyan lehetne hasznosítani. Hosszas egyeztetéseket követően, a hasznosításra együttműködést kötött a katasztrófavédelmi igazgatósággal a Tényő Világa Egyesület. 

– A 2021-ben aláírt együttműködési megállapodásnak köszönhetően, 2021 nyarán az önkénteseinkkel kitakarítottuk az elvadult környezetet, a közel másfél hektáros területen egy 500 méteres tanösvényt alakítottunk ki, ami egyrészt az erdővel foglalkozik, másrészt pedig a tűzvédelemmel. Rengeteg szakmai tanácsot, fizikai segítséget kapunk a katasztrófavédelemtől. Ennek köszönhetően, ki tudtuk nyitni a bunker kapuit – meséli a lapnak Mecséri Szabolcs, a Tényő Világa Egyesület elnöke, a bunker mindentudó házigazdája.

Messze földről, még tengerentúlról is érkeznek bunkerlátogatásra Tényőre. Rengeteg bunkerturistát fogadnak Németországból, de jönnek Szlovákiából, Csehországból, Lengyelországból, Olaszországból, Romániából is. Voltak már Amerikából és most legutóbb Ausztráliából jöttek érdeklődők.

Forrás: Kisalföld


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom